Superbrand bitcoinu se hroutí. Podíl mince na trhu spadl na úroveň kryptoměnového pravěku

Část analytiků vnímá aktuální pokles bitcoinu jako zdravý.

Část analytiků vnímá aktuální pokles bitcoinu jako zdravý. Zdroj: profimedia

Bitcoin se vrací k počátkům. Alespoň svou vahou v kryptoměnovém světě. Hodnota všech doposud vytěžených digitálních mincí počátkem týdne tvořila nejmenší podíl z celého trhu s virtuálními měnami od jara 2018 – tedy od doby, kdy byl kryptoměnový svět stále ještě v plenkách a cena bitcoinu kolísala kolem sedmi tisíc dolarů, šestiny současného stavu. Podle znalců to může být prolog další vlny ústupu bitcoinu z globální kryptoměnové scény ve prospěch nováčků.

„Novější kryptoměny jsou zjevně ‚lepší‘ po všech stránkách, technicky i uživatelsky vzato,“ soudí kryptoměnový expert Jan Lamser z fintechové společnosti Red Eggs s tím, že síla bitcoinu zůstává stále extrémní.

„V dlouhodobém horizontu nejspíše relativní síla bitcoinu vůči zbylým kryptoměnám poklesne, současný hashrate (zjednodušeně výpočetní síla bitcoinové sítě – pozn. red.) ovšem ústup zájmu nesignalizuje,“ dodává Lamser. 

Globální hodnota všech existujících bitcoinů představuje sumu na prahu 880 miliard dolarů, což odpovídá 39,5 procenta hodnoty trhu. Ještě před pěti lety byla dominance bitcoinu s bezmála devadesátiprocentní vahou v trhu zcela zásadní.

„Bitcoin byl průkopnický projekt, ale bohužel se kolem něj netvoří dostatečně silný ekosystém. Ten se začal vytvářet kolem platforem se smart kontrakty typu ethereum a solana,“ uvádí ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček. 

Investoři začali vnímat oblast kryptoměn souvisejících s decentralizovanými financemi či NFT. „Bitcoin navíc významně ztrácí v hráčském prostředí, kde se na rozdíl od jiných kryptoměn příliš nevyužívá. Je totiž k tomuto účelu technologicky nevhodný,“ připomíná Křeček.

Z loňského vrcholu kryptoměnového trhu během listopadu ztratil bitcoin třetinu hodnoty, zatímco celý trh oslabil jen o čtvrtinu. Hloubka pádu bitcoinu tak výrazně předčila zbytek kryptoměnového trhu.

Během posledních měsíců si část pozice bitcoinu dokázala urvat zejména nová generace kryptoměn mnohdy spojených s využitím technologie blockchainu právě v online herním průmyslu. Bodovaly i kryptoměny prostě jen zdokonalující stávající parametry blockchainového prostředí. „Klesající podíl bitcoinu je proces, který probíhal poměrně výrazně celý loňský rok,“ zdůrazňuje analytik J&T Banky Pavel Ryska. 

Fenomén podle něho souvisí i s rostoucím počtem alternativních kryptoměn. Zatímco na počátku rozvoje virtuálních měn v roce 2017 byla v oběhu zhruba tisícovka mincí, aktuální počet takzvaných altcoinů přesahuje podle dat serveru Coinmarketcap šestnáct tisíc.

„Když prudce roste počet nových kryptoměn, do nichž se alokují peníze, znamená to přirozeně tlak na tržní podíl těch starších v čele s bitcoinem. Některé přední alternativní kryptoměny procházejí rychlejšími inovacemi než bitcoin. Jinými slovy jejich blockchain umožňuje více aplikací, což láká informovanější a zkušenější investory,“ dodává Ryska.