Rok 2021 v obrazech: tornádo, olympiáda, volby. Největší události po měsících

LEDEN: Británie definitivně ukončila svazek s EU. O půlnoci skončilo pobrexitové přechodné období a začala provizorně platit dohoda o nových vztazích. Na fotografii: Britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

LEDEN: Británie definitivně ukončila svazek s EU. O půlnoci skončilo pobrexitové přechodné období a začala provizorně platit dohoda o nových vztazích. Na fotografii: Britský premiér Boris Johnson a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zdroj: Profimedia

LEDEN: Po skončení summitu Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu obnovily Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Bahrajn a Egypt diplomatické styky s Katarem, které byly přerušeny v roce 2017. Dohodu pomohl zprostředkovat Kuvajt.
LEDEN: Napadení Kapitolu. Do budovy Amerického kongresu se dobývají příznivci Donalda Trumpa
LEDEN: Napadení Kapitolu. Do budovy Amerického kongresu se dobývají příznivci Donalda Trumpa
LEDEN: Začala úplně první registrace lidí starších 80 let na očkování proti covidu-19 v ČR.
LEDEN: Ruský opoziční aktivista Navalnyj byl zadržen přímo na letišti krátce po příletu do Moskvy. Fotografie z následného soudu.
103
Fotogalerie

Turbulentní. Žádné jiné slovo nemůže lépe vystihnout náladu roku 2021. Pandemie, inflace, omezování výroby a energetická krize se staly našimi ústředními výzvami. Zažili jsme ale i mnoho radostných chvil. Připomeňte si ty nejdůležitější události roku 2021 v souhrnné galerii.

Leden

1. 1. – Británie definitivně ukončila svazek s EU. O půlnoci skončilo pobrexitové přechodné období a začala provizorně platit dohoda o nových vztazích.

5. 1. – Po skončení summitu Rady pro spolupráci arabských států v Zálivu obnovily Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Bahrajn a Egypt diplomatické styky s Katarem, které byly přerušeny v roce 2017. Dohodu pomohl zprostředkovat Kuvajt.

6. 1. – Napadení Kapitolu. Do budovy amerického Kongresu se dobývají příznivci Donalda Trumpa

13. 1. –  V Kalábrii začal proces se zločineckou organizací 'Ndrangheta s více než 300 obžalovanými lidmi. Jedná se tak o největší proces s mafií od 80. let 20. století.

15. 1. – Začala úplně první registrace lidí starších 80 let na očkování proti covidu-19 v ČR.

17. 1. – Ruský opoziční aktivista Navalnyj byl zadržen přímo na letišti krátce po příletu do Moskvy.

19. 1. – Miroslav Kalousek (TOP 09) složil poslanecký mandát po 22 letech svého působení v politice.

20. 1. – Ve Washingtonu začal program slavnostní inaugurace Joea Bidena, který složil přísahu. Odchozí prezident Trump na akci nebyl přítomen, odjel na Floridu.

Nejoblíbenější články ledna:

Únor

1. 2. – Myanmarská armáda převzala nad zemí kontrolu při vojenském převratu. Byla zatčena státní poradkyně Aun Schan Su Ťij, prezident Win Myin a někteří další politici. Důvodem převratu byly volby konané v listopadu 2020, kdy většinu křesel získala strana Národní liga pro demokracii premiérky Su Ťij a armáda výsledky neuznala.

3. 2. – Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos oznámil, že letos opustí funkci výkonného ředitele podniku, nahradí ho Andy Jassy.

17. 2. – Společnost Facebook zahájila cenzuru sdílení veškerého zpravodajského obsahu v Austrálii poté, co tamní parlament schválil zákon zpoplatňující zpravodajský obsah.

16. 2. – Zemřel filozof Jan Sokol.

18. 2. – Robotický průzkumník NASA Perseverance úspěšně přistál na Marsu. Pořídil fotografie z povrchu rudé planety.

Nejoblíbenější články v únoru:

Březen 

1. 3. – Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy musí kvůli korupci na rok do vězení.

3. 3. – Premiér Babiš chce pro letošní maturanty tzv. úřednickou maturitu. Místo zkoušky by podle něj mohli studenti dostat známky podle průměru za celou svou docházku do střední školy. Plán se nakonec nenaplnil.

10. 3. – Městský soud v Praze vyhlásil úpadek letecké společnosti ČSA.

22. 3. – Státy EU schválily první sankce za porušování lidských práv v Číně po 30 letech. Unie potrestala čtyři čínské činitele za zacházení s Ujgury.

27. 3. – Začalo sčítání lidu a probíhá i online

27. 3. – Po pádu helikoptéry na Aljašce zemřel miliardář Petr Kellner.

29. 3. – Loď Ever Given, která skoro týden blokovala Suezský průplav, byla úspěšně posunuta a kanál uvolněn.

31. 3. – Čína a Rusko jsou bezpečnostní hrozbou a vláda by neměla uchazeče z těchto zemí zvát do tendru na dostavbu Dukovan. Vyzval ji k tomu Senát.

Nejoblíbenější články března:

Duben

9. 4. – Princ Philip, manžel britské panovnice Alžběty II., zemřel na zámku Windsor. Vévodovi z Edinburghu bylo 99 let.

15. 4. – Americký prezident Biden ohlásil nové sankce vůči Rusku. USA vyhostí deset diplomatů v odvetě za hackerské útoky a vměšování do voleb.

18. 4. – Materiál BIS o možném zapojení Ruska do výbuchu ve Vrběticích projedná a odtajní vláda.

23. 4. – Z mysu Canaveral na Floridě odstartovala vesmírná loď společnosti SpaceX se čtyřmi novými členy posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). 

25. 4. – Zemřel Ivan Havel, vědec a bratr bývalého prezidenta Václava Havla. Společně patřili k zakladatelům Občanského fóra. Bylo mu 82 let.

Nejoblíbenější články dubna:

Květen

4. 5. – Nový znalecký posudek podezřívá firmu Energoaqua z otrávení Bečvy kyanidy, které vytekly z kanálu z areálu bývalé Tesly Rožnov.

4. 5. – Prezident podepsal volební novelu, která zavádí nový způsob přepočtu voličských hlasů na mandáty a nižší kvóra ke vstupu koalic do sněmovny.

11. 5. – Nejvyšší soud zamítl dovolání kardinála Duky a právníka Němce ve sporu s brněnskými divadly. Žádali omluvu za uvedení provokativních her na festivalu.

12. 5. – Německá vláda schválila cíl dosáhnout rovnováhy mezi emisemi a neutralizací skleníkových plynů v roce 2045, o pět let dříve proti původnímu plánu.

21. 5. – Soud EU nařídil Polsku okamžitě zastavit těžbu v uhelném dole Turów, jak žádalo Česko. Předběžné opatření bude platit až do rozhodnutí sporu.

25. 5. – Dominik Feri rezignuje na mandát poslance a nezúčastní se podzimních voleb. Proti článkům, které ho nařkly z nevhodného chování, se bude bránit u soudu.

Nejoblíbenější články května:

Červen

3. 6. – Babišova menšinová vláda ANO a ČSSD odolala ve sněmovně třetímu pokusu části opozice o vyslovení nedůvěry. Kabinet podrželi komunisté, odešli ze sálu.

10. 6. – Jasná většina europoslanců podpořila usnesení odsuzující střet zájmů českého premiéra Babiše. Pro hlasovalo 505 zákonodárců, proti 30, zdrželo se 155.

17. 6. – Praha postaví linku metra D. Nejdříve vznikne úsek z Pankráce na Nové Dvory, rozhodli zastupitelé. Cena se při započtení inflace vyšplhala 52,09 miliardy korun. Probíhají geologické průzkumy.

24. 6. – Všechny jednotky IZS včetně záchranných útvarů se přesunují na Hodonínsko, kde několik obcí zasáhlo tornádo.

Nejoblíbenější články června:

Červenec

11. 7. – Z kosmodromu v USA odstartovala k testovacímu letu k okraji vesmíru loď společnosti Virgin Galactic se zakladatelem firmy Bransonem na palubě.

16. 7. – NATO ukončilo po téměř 20 letech vojenskou misi v Afghánistánu, uvedla DPA s odvoláním na zdroje. Zbývající vojáci jsou pod národním velením.

20. 7. – Raketa New Shepard společnosti Blue Origin vynesla modul s nejbohatším mužem světa Jeffem Bezosem a třemi dalšími turisty k hranici vesmíru.

23. 7. – Začaly letní olympijské hry v Tokiu přeložené kvůli covidu-19 z roku 2020. Hry se konají bez diváků a s přísnými omezeními.

Nejoblíbenější články července:

Srpen

4. 8. – Mezi stanicemi Domažlice a Blížejov se srazily dva osobní vlaky. Nehoda si vyžádala desítky zraněných a tři mrtvé.

15. 8. – Islamisté z Tálibánu ze všech stran postupují do metropole Kábul. Z města se na poslední chvíli snaží uprchnout tisíce lidí.

25. 8. – Německý prezident Steinmeier přijel vlakem do Prahy. Setkal se se Zemanem a s Babišem a navštívil i kryptu, kde padli výsadkáři.

Nejoblíbenější články srpna:

Září

2. 9. – Polský prezident vyhlásil výjimečný stav v pásmu přiléhajícím k hranicím s Běloruskem. Požádala o to vláda, argumentující přílivem migrantů.

6. 9. – Ve věku 88 let v pondělí zemřel legendární francouzský herec Jean-Paul Belmondo.

7. 9. – Salvador drží 400 bitcoinů, oznámil den před zavedením bitcoinu jako oficiální národní měny prezident země Nayib Bukele.

10. 9. – Plynovod Nord Stream 2 je hotov, oznámil plynárenský koncern Gazprom. Výstavba sporného projektu pod Baltským mořem byla po letech ukončena.

Nejoblíbenější články září:

Říjen

1. 10. – Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) si na pondělí předvolá britského velvyslance kvůli urážkám českých dětí po utkání Sparta–Rangers. Do vztahů dvou zemí toto nepatří, uvedl.

3. 10. – Babiš si přes své offshorové firmy poslal téměř 400 milionů korun, za které si pak koupil nemovitosti. Tvrdí to mezinárodní skupina novinářů.

6. 10. – Růst cen plynu v Evropě prudce zrychluje. Kontrakt s dodáním v listopadu zdražil až o 40 procent a poprvé překročil 160 eur za megawatthodinu.

9. 10. – Volby do Poslanecké sněmovny 2021. Největší počet platných hlasů získala koalice Spolu tvořená stranami ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Na druhé místo se zařadilo Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Třetí zůstala s velkým odstupem koalice Pirátů se Starosty (PirStan). Poslední politickou stranou, která se dostala do sněmovny, je SPD Tomia Okamury. Další strany pohořely.

10. 10. – Zeman byl krátce po volbách hospitalizován. Média sledují příjezd sanitky s prezidentem Zemanem do Ústřední vojenské nemocnice.

13. 10. – Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu pro svých 900 tisíc klientů.

26. 10. – Cena aditiva AdBlue pro dieselové motory vyletěla v maloobchodě na desetinásobek. To vyvolalo paniku u čerpacích stanic, ale i na nejvyšších politických místech. 

18. 10. – Škoda Auto od tohoto dne na dva týdny zcela zastaví výrobu kromě jedné linky v Kvasinách. V době této odstávky chce dokončit 10 tisíc rozdělaných aut.

20. 10. – Cena nejznámější kryptoměny bitcoin vystoupila na rekordních 66 tisíc dolarů. Zdolala tak maximum z dubna.

25. 10. – Tržní hodnota výrobce elektromobilů Tesla poprvé překonala hranici bilionu dolarů. Cenu akcií podpořila zpráva o velké zakázce od autopůjčovny Hertz.

28. 10. – Společnost Facebook se přejmenuje na Meta, řekl její prezident Mark Zuckerberg na konferenci. Jméno odkazuje na metaverzum, tedy internetový svět, který firma buduje.

Nejoblíbenější články října:

Listopad

1. 11. – Zbývá nám minuta do půlnoci, je třeba jednat hned teď, řekl na začátku summitu lídrů na klimatické konferenci COP 26 v Glasgow premiér Boris Johnson.

4. 11. – ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 pct. bodu na 2,75 procenta. Jde o největší zvýšení od roku 1997. Důvodem je vývoj inflace.

10. 11. – Americký výrobce elektromobilů Rivian získal prodejem akcií v primární veřejné nabídce (IPO) 11,9 miliardy dolarů. Podle údajů společnosti Dealogic jde o jeden z deseti největších úpisů akcií v primární veřejné nabídce ve Spojených státech. Tržní hodnota Rivianu překonala BMW i Volkswagen, přestože od startu produkce v září vyrábí necelá dvě auta denně.

10. 11. – Zemřel slovenský zpěvák a skladatel Miroslav Žbirka, bylo mu 69 let.

Nejoblíbenější články listopadu:

Prosinec

8. 12. – Nyní již bývalá kancléřka Angela Merkelová po 16 letech v úřadu předala kancléřství svému nástupci Olafu Scholzovi a popřála mu úspěch.

9. 12. – Šéf automobilky Škoda Thomas Schäfer převezme vedení VW, který je hlavní značkou koncernu Volkswagen. Šéf koncernu Diess přijde o část pravomocí.

15. 12. – Malajsijský královský fond koupil od Protivína podzámčí, chystá za 150 milionů kulturně-obchodní centrum. Části lidem z podzámčí dá město náhradní byty.

15. 12. – Fed bude kvůli nárůstu inflace snižovat měsíční objem nákupu dluhopisů rychleji, než avizoval. Očekává, že v příštím roce třikrát zvýší úrokové sazby.

17. 12. – Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech členy nové vlády Petra Fialy. Tvoří ji ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a Starostové a nezávislí. Fiala prosadil i svého nominanta na ministra zahraničí Lipavského, kterého nechtěl Zeman jmenovat kvůli nízké kvalifikaci nebo vztahům k Izraeli a visegrádské čtyřce.

Vláda: Programové priority

Video placeholde
Vláda: Programové priority • Videohub E15

22. 12. – ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Důvodem je vývoj inflace. Sazba je nejvýše od roku 2008.