Válka o klon bitcoinu již stála znepřátelené frakce miliony dolarů

Těžba kryptoměn

Těžba kryptoměn Zdroj: profimedia

Spory o směřování virtuální měny bitcoin cash vycházejí jednotlivé strany draho. Hlavní podporovatelé obou konkurenčních protokolů Bitcoin ABC a Bitcoin SV denně kumulují ztráty přes sedm set tisíc dolarů (16 milionů korun). Prostředky "pálí" zejména kvůli pronajmutí si potřebného výpočetního výkonu, kterým by směřování kryptoměny ovlivnili. Celá situace jen zvyšuje nejistotu na trhu virtuálních měn, které se potýkají se silným propadem ceny. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na analýzy týmu BitMex Research.

Oběma "frakcím" ABC a SV vystoupaly náklady proto, že se snaží navýšit výpočetní kapacitu zaštiťující fungování každého z protokolu.

Motivace je jasná – hrubou silou prosadit vlastní vizi toho, kam by se kryptoměna měla po technologické stránce ubírat. Který z řetězců bude silnější, ten se bude moci považovat za oficiální verzi Bitcoin Cash. A v něm prosazovat změny týkající se požadavků na těžbu virtuální měny nebo upravovat parametry propustnosti sítě.

„Představte si převzetí firmy o hodnotě sto miliard dolarů, kterou byste mohli ovlivňovat alokací vašich zdrojů,“ řekl Bloombergu Lex Sokolin, ředitel fintechové strategie londýnské společnosti Autonomous Research. „Jste-li vítězná strana zodpovědná za rozhodování o budoucnosti peněz, pojí se s vámi prestiž, reputace a síla,“ dodal Sokolin.

Bitcoin Cash se rozdělil na dvě odlišně fungující mince 15. listopadu. Bitcoin ABC vede do virtuální války šéf čínského výrobce těžebních zařízení Bitmain Jihan Wu spolu se známým investorem Rogerem Verem. V čele konkurenční skupiny Bitcoin SV stojí miliardáři Calvin Ayre a Craig Wright, samozvaný tvůrce bitcoinu.

Ten navíc varoval, že prodejem vlastních bitcoinů může srazit cenu této nejrozšířenější kryptoměny na tisíc dolarů. Potřebuje totiž prostředky k nákupu "munice" v podobě výpočetního výkonu. Velkým množstvím bitcoinů ale údajně disponuje také Roger Ver. Tím se nejrozšířenější kryptoměna bitcoin stává svého druhu rukojmí sporů sužující jeho klon.

Bitcoin ABC prosazuje technologii umožňující okamžité konverze jednotlivých kryptoměn bez potřeby nahrávat prostředky na burzu. Jiným směrem jde Bitcoin SV, jenž propaguje výrazné navýšení kapacity bloků, které mají jednotlivé transakce pojmout. To má vést k vyššímu počtu zpracovávaných transakcí.

Bitcoin Cash tak prochází stejným vývojem, který se přihodil dominantní kryptoměně bitcoin v létě roku 2017. Tehdy se od jejího transakčního řetězce v reakci na spory uvnitř komunity vývojářů a podporovatelů bitcoinu oddělil právě bitcoin cash.