Zápisník Jana Vávry: Slevy na bitcoin

Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Světem kryptoměn zase jednou zahýbal cenový výplach. U těch nejrozšířenějších pokles dosahoval až 25 procent, tentokrát mu neušel ani šampion posledních týdnů ethereum.

Investoři s „býčím“ naturelem by zajásali nad povánočními slevami oblíbených aktiv. Ne že by se nemohlo „slevové období“ protáhnout. Část velkých kryptoměnových burz nezvládá odbavovat registrace nových uživatelů, světem se navíc šíří spekulace o plánech Číny a Koreje na regulování tohoto byznysu. Investiční fondy navázané na bitcoin ještě před vstupem na burzy čeká náročná cesta.

Bitcoiny jsou ale stále ještě dost avantgardní záležitostí. Vždyť se k nim ještě pořádně nevyjádřil patrně nejznámější levicový filozof současnosti Slavoj Žižek. Třeba by k digitálním měnám přitáhl dosud všech forem kapitálu se štítící radikály. Nebo naopak odradil některé libertariány, kteří bitcoin a spol. de facto přijali za svůj. Jisté není nic.

Vše o kryptoměnách čtěte zde >>>

Co naopak jisté je, že kampaň před druhým kolem voleb prezidenta přitvrdí, zejména v tématu migrace. Ne že by prezident v této oblasti měl zásadní pravomoce, ale to nevadí. Jde ale opravdu o téma, které společnost štěpí? Nekontrolovanou masovou migraci nepodporuje prakticky nikdo. Jako vždy, jde o slova a gesta. Volba prezidenta napoví o chlácholivém potenciálu zaťatých pěstí a slov o „naší zemi“. Každá forma se ale přece jen jednou vyčerpá.