3D tisk bahnem: budoucnost stavebnictví ve slumech a v Africe?

3D tisk bahnem, budoucnost stavebnictví?

3D tisk bahnem, budoucnost stavebnictví? Zdroj: Wasp

Splácat si své obydlí z bláta a slámy už lidé uměli před více než devíti tisíci lety. Takzvané buchtové stavby pak postupem času nahradily pálené cihly, ty pak vytlačil beton – z technologického hlediska je bahno s jakoukoliv příměsí jednoduše přežitek. Anebo není? Italská firma WASP by s tímto názorem nesouhlasila, její inženýři totiž zásadně inovovali proces využití tohoto „klasického“ stavebního materiálu: postavili první 3D tiskárnu na bahno.

Trojrozměrný tisk vnesl revoluci do nejrůznějších oborů lidské činnosti, běžně se tiskne z plastu ABS, ale i kovu nebo v lékařství dokonce z buněk. Zdá se, že čím netradičnější materiál, tím více úspěchu. Návrat Italů k nejstaršímu stavebnímu materiálu tak je možná v tomto ohledu logický, nese totiž významné výhody:

Postupným vytlačováním bahna se drasticky snižuje plocha, kterou je zapotřebí k vybudování stabilní stěny domu, zároveň dochází k velmi rychlému vysychání stavebního materiálu: dělníci nemusí blátové „buchty“ zdlouhavě sušit na slunci, a navíc, trojúhelníková struktura uvnitř stěn významně zvyšuje nosnost celé konstrukce, o nižší spotřebě materiálu nemluvě.

Podle italských stavařů bude jejich nová 3D tiskárna klíčem k urychlení staveb ve slumových oblastech, kde si málokdo může dovolit vlastní střechu nad hlavou, řešení prý nabídne také v chudých koutech Afriky. Tiskárnu se snažili maximálně zjednodušit, aby nedocházelo k růstu její ceny, což bylo jedno z hlavních kritérií vývoje.

Proč vlastně co nejnižší cena stroje i materiálu? Wasp se totiž nechystá na tomto výtvoru jakkoliv vydělávat - název firmy je totiž odvozen od World’s Advanced Saving Project, který má za cíl poskytnout přístup k vlastnímu bydlení co největšímu možnému počtu lidí na světě za rozumných podmínek. Wasp plánuje, že někdy v průběhu příštího roku vytiskne první dům jako důkaz, že bahno nepatří do starého železa. Zatím nemají ani vybranou oblast, kde by měl stát, v úvahu by však prý připadala slunná Sardinie.