Air Telecom změnil jméno a chystá vstup na český trh. Příští rok nabídne LTE

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Telekomunikační operátor Air Telecom se přejmenoval na Nordic Telecom. Firma kterou loni ovládla investiční skupina Nordic Investors, chce v prvním čtvrtletí příštího roku ve své síti nabídnout rychlou datovou technologii LTE. Uvedli to zástupci společnosti na dnešní tiskové konferenci.

Nordic Telecom chce LTE provozovat na frekvencích v pásmu 420 MHz, kde v současnosti má technologii CDMA. Ta je ale výrazně pomalejší. Zatímco prostřednictvím LTE nabídne přenosy osm až 12 Mbit/s, přes CDMA jsou to maximálně tři Mbit/s.

Pro LTE si Nordic musí nechat vyrobit vlastní koncová zařízení a v současnosti vybírá dodavatele technologií. Během přechodu převede své stávající uživatele CDMA do partnerské sítě GSM od T-Mobilu. Vedle připojení k internetu chce Nordic svou síť využít i pro internet věcí nebo pro projekt elektronického zdravotnictví Zdravel, tedy bývalý IZIP, který má 2,5 milionu klientů.

Firma zároveň zvažuje, že se přihlásí do aukce kmitočtů v pásmu 3,7 GHz, kterou by měl Český telekomunikační úřad vyhlásit letos v březnu. Ty umožní provoz rychlých sítí označovaných jako 5G. "Záleží na tom, zda podmínky aukce budou výhodné pro nás, jako čtvrtého operátora," uvedl generální ředitel Libor Dočkálek.

Nordic Investors loni ovládli tehdejší Air Telecom za řádově stovky milionů korun. Další významné investice firmu čekají v souvislosti s modernizací infrastruktury. V současnosti má Nordic Telecom desítky tisíc zákazníků a plánuje jejich počet zvýšit na stovky tisíc.

Nordic Telecom ve své síti provozuje bezdrátové pevné telefonní linky a připojení k internetu. Využívá také síť GSM T-Mobilu jako virtuální mobilní operátor. nabízí také pevné připojení xDSL.