Amazon jde do Česka, už si hledá místo

Amazon

Amazon Zdroj: Kolaz E15

Dlouholetá šuškanda o vstupu největšího světového internetového obchodu Amazon na český trh se podle všeho konečně naplní. Americká ikona on-line nakupování už v Česku řeší umístění obřího logistického centra, aby ho mohla ještě letos zprovoznit. Deníku E15 to potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů obeznámených s plány Amazonu.

Společnost se původně rozhodovala mezi Českou republikou a Polskem. „Už padlo rozhodnutí, že to bude Česko,“ řekl jeden ze zdrojů. Česko se tak stane první evropskou zemí na východ od Německa, v níž bude Amazon v tomto rozsahu působit. Na Slovensku firma provozuje podporu prodeje zaměstnávající asi 100 lidí, v Rumunsku má vývojové centrum.

Tuzemské distribuční centrum Amazonu by mělo mít až 100 tisíc metrů čtverečních, což je objem, který pořádně zahýbe trhem průmyslových nemovitostí. Je to přibližně stejně, kolik činila celková nová poptávka po moderních skladech a průmyslových halách za letošní první čtvrtletí. Rozhodnutí pro konkrétní místo a developera zatím podle informací deníku E15 nepadlo.

Logistický areál Amazonu v Česku se rozsahem vyrovná největšímu distribučnímu centru v Evropě, které má firma v německém Bad Hersfeldu. Jeho výměra je také kolem 100 tisíc čtverečních metrů. „Pro Českou republiku to bude znamenat nejméně tisíc nových pracovních míst,“ dodal jeden ze zdrojů. Když Amazon otvíral nové distribuční centrum loni na podzim ve Francii, zaměstnal v něm 2500 pracovníků. V Německu společnost nastálo zaměstnává 7700 lidí, další tisíce najímá kvůli vyšší poptávce před Vánoci.

Otázkou je, zda americká korporace stihne otevřít své plánované tuzemské centrum skutečně ještě v letošním roce. „Chtějí začít od podzimu 2013, ale reálnější je spíš termín někdy během příštího roku,“ domnívá se další zdroj deníku E15. V každém případě vstup Amazonu výrazně ovlivní český internetový trh, který v posledních letech raketově roste. V letošním roce bude atakovat v tržbách hranici 50 miliard korun.

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který dosud stojí v čele firmy, ji založil ještě pod jménem Cadabra v roce 1994.

Koncern Amazon ovšem už dávno není jen internetovým knihkupectvím. V současnosti prodává zboží od muziky přes hračky až po módu. Pýchou společnosti je ale v posledních letech Kindle – čtečka elektronických knih, kterou vyvinul a stále vylepšuje samotný Amazon.