Amazon v Česku postaví centrum pro Německo, na domácí trh zatím nevstoupí

Amazon

Amazon Zdroj: Kolaz E15

Internetový obchod Amazon v Česku u pražského letiště ještě letos postaví logistické centrum pro Německo. Na český trh ale v dohledné době přímo nevstoupí, i když zboží do ČR již posílá.

Uvedl to server Lupa.cz. Podle důvěryhodného zdroje deníku E15, který o umístění logistického centra Amazonu do Česka informoval již dříve, je však pravděpodobné, že centrum pro Německo nebude jediným byznysem Amazonu v České republice. Přestože je prý zatím na podrobnější informace ještě brzy, už nyní platí, že Česko se stane další evropskou zemí na východ od Německa, v níž bude Amazon působit. Na Slovensku firma provozuje podporu prodeje zaměstnávající zhruba sto lidí, v Rumunsku má vývojové centrum.

Podobně jako některé další sklady Amazonu, bude pražské centrum o rozloze 25 tisíc metrů čtverečních provozovat společnost Menlo Worldwide Logistics. Pražský sklad nebude primárně určen k expedici objednaného zboží, ale bude se zabývat vrácenými produkty. Jeho zaměstnanci budou posuzovat, zda reklamaci nebo vratku uznat nebo zamítnout.

V současné době zástupci Amazonu a Menlo na vybraných českých univerzitách pořádají náborové pohovory. Na jejich základě bude vybráno zhruba 20 lidí, kteří v červenci odcestují na trénink do USA. Po návratu do Česka budou mít na starosti týmy až o 30 zaměstnancích a současně budou tyto nově přijímané zaměstnance zaškolovat.

V pražském logistickém centru se počítá se zavedením směnného provozu. Mělo by fungovat minimálně 22 hodin denně. Počet zaměstnanců bude v průběhu roku velmi proměnlivý. V době největší špičky, tedy před a po Vánocích, by mohl atakovat až tisícovou hranici, jinak půjde o stovky lidí.

Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který dosud stojí v čele firmy, ji založil ještě pod jménem Cadabra v roce 1994.

Koncern Amazon ovšem už dávno není jen internetovým knihkupectvím. V současnosti prodává zboží od muziky přes hračky až po módu. Pýchou společnosti je ale v posledních letech Kindle – čtečka elektronických knih, kterou vyvinul a stále vylepšuje samotný Amazon.