Američané natočili první celovečerní film pouze pomocí upraveného mobilu

Olivia - první film natočený pouze smartphonem

Olivia - první film natočený pouze smartphonem

(VIDEO) Američtí filmaři se rozhodli pro neobvyklý projekt. Natočili celovečerní film pouze pomocí mobilního telefonu. Snímek v němž si zahrála cenami ověnčená herečka Gena Rowlandsová, nese název Olivie. Režie se ujal Hooman Khalili, známější spíše jako rozhlasový moderátor. Píše o tom server Telegraph.

Olivie byla natočená pouze za použití Nokie N8 připevněnou ke stativu. Optika se ale musela trochu vylepšit – smartphone dostal 35mm objektiv pro zvýšení hloubky ostrosti.

„Natočit film pomocí mobilu mě napadlo vloni. Náš objektiv je třeba sice neohrabaný a velký, ale je to první generace něčeho nového. Technologický pokrok jde dopředu a mobilní telefony budou jednou přístroje, které zvládnou úplně vše,“ řekl Khalili.

Jednu z hlavních rolí ve filmu ztvárnila i jednaosmdesátiletá americká herečka Gena Rowlandsová, která byla za své výkony mj. dvakrát nominována na Oskara. Poprvé za film Žena pod vlivem z roku 1974, kde hrála po boku Petera Falka. Za tuto roli navíc získala i Zlatý Globus. „Poslal jsem jí scénář a ona mi odpověděla, že čte šest scénářů ročně, ale natočí tak jeden film ročně. Scénář je prý dobrý, ale musím jí prý přesvědčit. Tak jsem si s ní sednul a hodinu si vyléval srdce…a ona souhlasila. Neudělala to pro peníze, ale díky své nezávislé povaze,“ cituje Khaliliho Telegraph.

Gena RowlandsGena RowlandsGena Rowlandsová

Trailer k filmu Olivie

Přestože jde svým způsobem o jedinečný film, nebyly náklady na natočení příliš vysoké. Projekt se vešel do půl milionu dolarů. Podle Telegraphu se navíc o peníze postarali pánové Chris Kelly, člen představenstva Facebooku a William O'Keeffe, což je prý rozený filantrop.

Film Olivie pojednává o desetileté dívce, která změní osud tří postav – obézního muže, starší zahořklé ženy a cizince přizpůsobujícího se k životu v USA.