Americké Benátky

Kanály ve Venice v Los Angeles

Kanály ve Venice v Los Angeles Zdroj: Profimedia.cz

Když se v Los Angeles zmíní Venice, většina lidí si představí slavnou plážovou promenádu Venice Beach. Málokdo ale ví, že jen několik ulic od ní se skrývá replika italských Benátek – sen jednoho amerického miliardáře.

V roce 1905 tabákový magnát Abbot Kinney zakoupil 64 hektarů pobřeží Los Angeles, aby zde vybudoval plážové letovisko. Inspiraci si přivezl přímo z Itálie, kde se tak zamiloval do Benátek, že se rozhodl vystavět podle jejich vzoru své vlastní – i s vodními kanály. Vybudoval v nich i molo vedoucí do moře, s obrovským zábavním parkem, restaurací ve tvaru lodi, tanečním sálem, vodním toboganem… Návštěvníci se mohli po kanálech přepravovat gondolami dovezenými přímo z Itálie. Na Venice Beach se pronajímaly plážové chatky a domky, kam na víkend jezdily vlakem desetitisíce lidí z Los Angeles.

Po smrti Abbota Kinneyho v roce 1920 však Venice postihl úpadek a kanály začaly chátrat. Ve špatně udržovaných stokách voda špatně cirkulovala a začala zapáchat. Zábavní molo shořelo. Nakonec se město rozhodlo většinu kanálů zasypat a udělat z nich cesty pro auta. Zachránilo se jen pět ulic s kanály, avšak i ty byly ve velmi špatném stavu. Venice pak byla po celé roky „zapomenutá“ chudá městská čtvrť, kde se zejména od 50. let prodávaly drogy a kde panovala kriminalita.

Na kávu s Julií Roberts

Velký zlom nastal v roce 1995, kdy se kanály zrenovovaly, čímž nabyly pozemky s domy okolo nich obrovské ceny. Některé zůstaly v původním stavu, ale většinu nahradily moderní vily za několik milionů dolarů. Dnes jsou Venice Canals znovu vyhledávanou čtvrtí, kde se můžete procházet, obdivovat architektonické skvosty i krásně upravené zahrady a vychutnávat si idylickou atmosféru, kterou doplňují kachny na vodě. Abbot Kinney by byl určitě rád, kdyby věděl, že dnes zde bydlí mnoho umělců, spisovatelů, hudebníků i herců, protože právě to byla jeho původní myšlenka – udělat z Venice kulturní středisko, kde vládne umění.

Venice v Los AngelesVenice v Los Angeles | Profimedia.cz

Když dostanete hlad, nedaleko Venice Canals se nachází ulice Abbota Kinneyho, kde je nejen mnoho skvělých butiků s oblečením a designovými výrobky, ale i vynikající restaurace a kavárny. Určitě vyzkoušejte kavárnu Intelligentsia Venice s úžasnou atmosférou a nejlepší pizzu v LA, kterou mají v Abbot's Habit (vyzkoušejte salátovou!). A nedivte se, když bude vedle vás v řadě stát Julia Roberts, Nicolas Cage nebo Robert Downey junior – oni v této čtvrti bydlí.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země