Američtí boháči znovu investují do luxusních sídel

Dům multimilionáře Anthonyho Pritzkera

Dům multimilionáře Anthonyho Pritzkera Zdroj: archiv

Zájem o honosná sídla, který na začátku realitní krize ve Spojených státech před čtyřmi lety znatelně polevil, je opět na vzestupu. Ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ) zjistil, že američtí multimilionáři si nechávají stavět nadprůměrně rozlehlé domy prakticky po celých Spojených státech a rozhodně na nich nešetří. Příkladem je dům, který v kopcích nad Beverly Hills staví dědic hotelového řetězce Hyatt Anthony Pritzker.

Sídlo, které Pritzker staví pro sebe a svou rodinu, navrhovali architekti z Paříže. Rozloha celého objektu se pohybuje kolem 4580 čtverečních metrů, což je asi dvacetkrát tolik, co činí rozloha průměrných rodinných domů v USA. V Pritzkerově domě bude vedle tělocvičny i kuželna, kadeřnictví a řada dalších „nezbytností“.

„Na podzim 2008 nám klienti říkali, že není správná doba stavět velký dům na stráni,“ řekl WSJ prezident developerské společnosti Sebastian Construction Group John Sebastian. To už ale podle něj neplatí, v současné době má Sebastianův podnik rozpracováno několik projektů v oblasti Dallasu a Los Angeles a všechny mají rozlohu od od 1208 do 2230 čtverečních metrů.

Záznamy americké vlády ukazují, že rozloha nových rodinných domů se v USA vyšplhala na maximum v roce 2007, kdy velikost dokončených staveb v průměru činila zhruba 234 metrů čtverečních. Předtím se velikost domů nepřetržitě zvyšovala skoro 30 let. Kvůli krizi ale přišel útlum a v roce 2010 už průměrná rozloha nových rodinných domů činila asi 222 čtverečních metrů.