Analýza: F1 přestává být zadarmo

ilustrační foto

ilustrační foto

Pozdvižení způsobilo ve Velké Británii oznámení, které znamená, že se o vysílání přenosů formule 1 budou od příští sezony dělit dvě televize. Problém je, že tou druhou je placená platforma Sky Sport. Jedná se o vyslání velmi špatné zprávy, mělo-li by jít o začínající trend. Klíčovou komerční zásadou F1 totiž je, aby byla dostupná skrze volně šířenou televizi.

Veřejnoprávní televize BBC zakoupila práva na formuli 1 na pět let v období 2009 až 2013 za cenu kolem 200 milionů liber. Jenže už ve druhé sezoně začala televize řešit náročnou finanční situaci. Nejen proto, že v průměru na diváka vychází náklady podstatně dráže než jiné sporty BBC. Televize angažovala drahé hvězdy, na každý závod převáží techniku, což představuje další výdaje.

Prakticky přesně v polovině trvání smlouvy mezi BBC a společností Formula One Management (FOM), která spravuje marketingové záležitosti F1, tak došlo k uzavření nečekané dohody: polovina závodů bude vysílána na BBC, ta druhá jen na placené platformě Sky Sports, což je televizní stanice vlastněná magnátem Rupertem Murdochem spojeným se skandálem kolem listu News of the World.

Obě televize vydaly vítězoslavná prohlášení: První o tom, jak F1 zůstává na BBC, druhá o tom, že se F1 stěhuje na Sky Sports. Pravdu má bohužel ta druhá. Dohoda totiž neznamená nic jiného, než že se F1 stěhuje na placený kanál, neboť Sky Sport ve skutečnosti bude pokrývat celou sezonu a všechny závody. Analogicky by u nás Česká televize uzavřela práva například na hokejové mistrovství světa na pět let dopředu, ale ve třetím roce by přestala vysílat mnohé přenosy s tím, že jsou k vidění například na placené stanici Nova Sport.

Každý, kdo chce sledovat závody formule 1, musí platit stanici Sky Sports, leda by se spokojil s polovinou závodů. Nehledě na skutečnost, že konstrukce tohoto vysílacího schématu žene všechny fanoušky F1 do náruče Sky Sports. S odvoláním na analogický příklad s hokejem u nás by fanoušci hokeje byli nuceni volbou programového schématu hokeje u veřejnoprávní televize předplatit si soukromou stanici Nova Sport. Situace přinejmenším kontroverzní…

V Británii má situace hlubší rozměr. Obchodní model týmů F1 stojí právě na tom, že závody je možné sledovat na volně přístupné televizi. Stahování přenosů F1 z volně přístupných televizí je navíc porušením stabilizační smlouvy mezi týmy F1, FOM a Mezinárodní automobilovou federací.

Diváci v Británii jsou krokem BBC a FOM pobouřeni, obhájci tohoto kroku ale argumentují fotbalovou Premier League, která se těší na Sky Sports vysoké sledovanosti.

U diváků je také zakořeněna existence nároku na sportovní přenosy na neplacených televizích. Není však posláním veřejnoprávní televize zprostředkovávat produkty na ryze komerční bázi, což fotbal, hokej či formule 1 jsou. Licenční poplatky nejsou malé a ne všichni odběratelé služby veřejnoprávní televize mají o tyto produkty zájem, navíc nemají možnost tyto volby ovlivnit. To vše v době, kdy poplatky za placené televize nejsou nijak závratné.

Formuli 1 se coby produktu na Nově daří, byť je možnost neplatit za sledování televize vykoupena reklamami během přenosu (takové možnosti nebude moci veřejnoprávní televize za chvíli využít). Nova má smlouvu na práva F1 až do roku 2014 a zatím to vypadá, že inzerenti dokážou přinést více peněz, než diváci prostřednictvím svých poplatků za sledování pořadu na placené televizi. Ta doba ale nemusí trvat věčně.