Andělský let vystřídá tanec čertů

Poslední listopadový víkend se města Ústeckého kraje vánočně rozsvítí. Neděle sedmadvacátého je první adventní.

V Teplicích a v Úštěku poletí andělé, v Kadani bude hrát stromek až do Tří králů, v Litoměřicích po show Dana Nekonečného děti vypustí do nebe balonky s přáníčky. Zatímco venku přituhuje, zábavných akcí s blížícími se Vánoci přibývá.

Už dnes začnou a do 23. prosince potrvají Vánoce na ústeckých náměstích. Rozsvěcení stromu na Mírovém náměstí bude mít doprovodný program tradičně jako každý rok.

Vánoční hudba starých mistrů, první adventní koncert, zazní na zámku Benešov nad Ploučnicí dnes od čtyř hodin odpoledne. Druhý koncert je naplánovaný na 9. prosince.

Od páté hodiny odpolední se na nádvoří zámku Klášterec nad Ohří koná devadesátiminutová show s podtitulem Čerti jsou pryč, těšíme se na Vánoce! Pořad plný písniček, legrace a soutěží s Tomášem Bartákem, Pavlínou Svobodovou a skupinou Kiksvokál. Platí se vstupné třicet korun.

Velký betlém

Staročeské Vánoce v Lounech zahájí v sobotu 26. listopadu od deseti hodin. Na Mírovém náměstí začne ve čtyři hodiny odpoledne Vánoční koncert Funny Orchestra J. Kleina. Návštěvníci se můžou těšit na malovaný betlém v životní velikosti, dobovou krčmu s punčem, svařeným vínem a čajem, na vánoční hudbu i pohádku. Strom rozsvítí první adventní neděli v pět hodin odpoledne.

Stejně i v Děčíně, kde ale před tím vystoupí revival ABBA a Petra Černocká. Na Masarykově náměstí bude živo i v sobotu odpoledne, zahrají tam pop, folk i country.

Vůně vánoček a cukroví se ponese Zubrnicemi na Ústecku v sobotu 10. a v neděli 11. prosince. Vánoce v Muzeu lidové architektury začínají po oba dny v půl desáté dopoledne a slibují například ukázky výroby ozdob z perníku, vizovického pečiva a připomenou lidové zvyky.

Adventní slavnost vyvrcholí v sobotu 26. listopadu na Mírovém náměstí v Kadani v pět hodin odpoledne rozsvícením stromu s šestatřiceti řetězy složenými z 11 700 světel. Před velkým stromem je třináct malých stromečků, které zdobí děti z mateřských a základních škol v Kadani. Strom zahraje každou celou hodinu jednu melodii. Do Tří králů jich obyvatelé a návštěvníci Kadaně uslyší na tři sta.

Celodenní slavnosti v deset hodin dopoledne zahájí ZŠ Chomutovská a MŠ Husova. Přes den se na pódiu vystřídají herci předvádějící Příběh betlémský, kejklíř, Žatečtí trubači a Musica Canora. Během dne bude jezdit „Mikulášský vlak“ po trase Chomutov - Kadaň -Kadaňský Rohozec a zpět.

V prosinci, 3., 10. a 17., vždy od deseti do dvou hodin po poledni se na Mírovém náměstí uskuteční vánoční trhy s doprovodným programem.

Zámek Libouchec zve na výstavu betlémů, a to od 26. listopadu do 4. prosince.

Pohádky v Teplicích

Adventní čas přivítají v Teplicích v neděli 27. listopadu. Ve dvě hodiny otevřou na náměstí Svobody stánky s vánočním zbožím a občerstvením. V pět se rozsvítí strom a náměstí ožije pohádkovým příběhem s létajícími anděly, ponocným a hordou tančících čertů.

V Mostě se rozzáří vánoční strom v neděli 27. listopadu v pět hodin odpoledne, trhy odstartují 11. prosince. Do dvacátého lze na 1. náměstí nakoupit dárky, ozdoby, cukroví nebo uzeniny.

První adventní neděli od jedenácti hodin dopoledne chystají jarmark a rozsvícení vánočního stromu na Státním zámku Krásný Dvůr.

Až 5. prosince začnou Vánoce v Litoměřicích a v Chomutově, kde na náměstí 1. máje rozsvítí stromek. Vánoční zboží tam začnou prodávat od 9. prosince a skončí den před Štědrým dnem.

Litoměřické Vánoce zahájí 5. prosince ve čtyři hodiny odpoledne slavnostní fanfáry a koledy. Poté si užijí hlavně děti při moderované diskotéce se soutěžemi, s Mikulášem, čerty a anděly s nadílkou. Po originální show Dana Nekonečného se skupinou Šum svistu v šest večer pěkné svátky popřeje starosta Ladislav Chlupáč. Na rozzáření vánočního stromu se budou těšit malí účastníci, kteří si můžou poslat do nebe přání.

„Balonky štěstí s vánočními přáníčky budou k dostání přímo na místě,“ zve Věra Kmoníčková, ředitelka Městských kulturních zařízení Litoměřice.

Vzhledem k úsporným opatřením se letošní rozsvěcení vánočního stromu odehraje oproti loňsku, kdy se z věže kostela snášeli na zem andělé, v komornějším duchu. „Malým a velkým obyvatelům města se bude tato předvánoční akce líbit,“ předpokládá místostarosta Karel Krejza.

Adventní koncert pořádá Základní umělecká škola Ivana Kawaciuka v Duchcově ve Valdštejnském sále duchcovského zámku 7. prosince od půl šesté večer. A Vánoční koncert se na stejném místě koná 26. prosince.

Tradiční Úštěcký advent -slet andělů, jedenáctý ročník, se letos uskuteční 17. prosince. Z Mírového náměstí v Úštěku se stane vánoční tržiště, z kostela poletí andělé, vystoupí pěvecké sbory, zahraje loutkové divadlo.

Zámecké interiéry a Vánoce, odpolední oživené prohlídky, na zámku Ploskovice na Litoměřicku jsou předvánoční tradicí. Konají se o víkendu 17. a 18. prosince. Prohlídku je dobré rezervovat.