Android ovládl tři čtvrtiny trhu chytrých telefonů

Operační systém Android

Operační systém Android Zdroj: profimedia.cz

Operační systém Android od společnosti Googlu ovládl ve třetím čtvrtletí tři čtvrtiny světového trhu chytrých mobilních telefonů a jeho náskok na software iOS pro telefony iPhone od firmy Apple se dál zvýšil. Prodej telefonů s Androidem vzrostl v meziročním srovnání na téměř dvojnásobných 136 milionů, uvedla výzkumná firma IDC.

Podíl Androidu na trhu softwaru pro chytré telefony vzrostl na 75 procent z 57,5 procenta před rokem a z 68 procent ve druhém čtvrtletí. Android přitom získával na úkor systémů BlackBerry od firmy Research In Motion a systému Symbian od finské Nokie. Podíl systému pro iPhony od Applu se zvýšil meziročně o 1,1 procentního bodu na 14,9 procenta.

Podíl BlackBerry klesl na 7,7 procenta z loňských 9,5 procenta. Symbian, který Nokia letos nahradila novým systémem od Microsoftu, utrpěl propad na 4,1 procenta ze 14,6 procenta před rokem. Verze systému Microsoftu pro telefony získala 3,6 procenta trhu, firma však nedávno uvedla na trh nový systém Windows Phone 8, s nímž by měla svůj podíl zvýšit.

Dominanci Androidu posiluje široká nabídka internetových služeb Googlu, uvedl podle agentury Reuters analytik IDC Kevin Restivo. nabízí svůj systém výrobcům telefonů zdarma a vydělává hlavně na internetové reklamě, k níž se uživatelé dostávají používání těchto přístrojů.