Android u smartphonů dál jasně vede, Windows Phone ale posiluje

Mobily s Windows Phone

Mobily s Windows Phone Zdroj: Profimedia.cz

Nejrozšířenější platformou u smartphonů je dál jasně Android od Googlu. Na všech velkých trzích, jejichž vývoj zkoumala výzkumná firma Kantar Worldpanel ComTech, dokonce posílil. V několika zemích se ale podařilo také zvýšit podíl operačnímu systému Windows Phone od Microsoftu, který vstoupil na trh na konci roku 2012.

V USA telefony s Androidem v letošním prvním čtvrtletí ještě více odskočily iPhonům od Applu. Androidy podle průzkumu tvořily 49,3 procenta prodejů, před rokem to bylo 47,9 procenta. iPhony mají tržní podíl 43,7 procenta, loni to bylo 44,6 procenta. O 1,9 procentních bodů vzrostl v USA podíl přístrojů s Windows Phone – dosáhl 5,6 procenta.

V dalších zemích Androidy vládnou ještě jasněji. Ve Španělsku mají 93,5 procentní podíl, v Německu 73,6 procenta, v Číně 69,4 procenta a ve Francii 63,3 procenta. Jedinou zemí z průzkumu, kde jsou oblíbenější iPhony, je Japonsko. Tam Androidy porážejí s 49,2 procentním podílem.

Platformě Windows Phone se podařilo kromě Spojených států poskočit také v Itálii, kde mají podíl 10,9 procenta, ve Francii (7,2 procenta) a Velké Británii (7 procent).

Tržní podíl operačních systémů ve smartphonech

Tržní podíl operačních systémů ve smartphonechTržní podíl operačních systémů ve smartphonech | Kantar Worldpanel ComTechZdroj: Kantar Worldpanel ComTech

„Windows Phone by mohl odchytnout ty, kteří se z obyčejného telefonu chystají přestoupit na smartphone. Prostor je mimo jiné ve Spojených státech, kde ještě stále tvoří polovinu trhu tradiční mobilní telefony. To dává Windows Phone šanci,“ uvedla pro agenturu AFP analytička Kantaru Mary-Ann Parlato.