Aplikace pro chytrý telefon pomůže najít ideální umístění wifi routeru

screenshot z aplikace WiFi Solver FDTD

screenshot z aplikace WiFi Solver FDTD Zdroj: WiFi Solver FDTD

Silný příjem v obýváku, slabý v kuchyni a mizivý v ložnici. Problémy lidí z „prvního světa“ se rozhodl vyřešit Jason Cole, britský doktorand z College London, jenž vytvořil aplikaci, která umí spočítat optimální umístění pro wifi routr v místnosti. Jak na svém blogu vtipně podotkl, osvědčená metoda pokus-omyl je už minulostí

Cole se při svém doktorandském studiu začal zabývat fyzikálními detaily souvisejícími s šířením wifi signálu napříč nejrůznějšími materiály, které lze v bytě nalézt. Motivací mu samozřejmě byl špatný příjem wifi v jeho bytě. Po prvotní kategorizaci materiálů z hlediska propustnosti a odrážení elektromagnetických vln pak samozřejmě jako s „optimálním“ výsledkem přišel na to, že nejlepší je mít routr „zhruba někde uprostřed“. To ovšem nikomu příliš nepomůže – takové řešení je v drtivé většině domácností nerealizovatelné.

Cole si však začal hrát také s pozicí okolních stěn a eliminací perfektních odrazů vln signálu, což nakonec dalo vzniknout aplikaci pro chytré telefony WiFi Solver FDTD, v níž si každý uživatel může nakonfigurovat půdorys svého bytu a materiály, které tvoří jeho stěny. Po několika simulacích mu pak aplikace poradí, které místo v jeho bytě je „nejlepší“, aby byl domácí wifi signál dostupný takřka ve všech místnostech, nebo alespoň dostatečně silný v těch, které uživatel potřebuje mít pokryté.

Šéf Ericssonu: Mobilní sítě jsou celé o aplikacích