Apple dál expanduje do elektronického hlídání zdraví s pojišťovnou Aetna

Představení nových Apple Watch

Představení nových Apple Watch Zdroj: reuters

Apple Watch
Apple Watch Series 2
Zákazníci si prohlížejí hodinky Apple Watch
Tim Cook představuje hodinky Apple Watch
Aplikace bude dostupná pro chytré telefony a Apple Watch.​ Zjistit půjde i teplota a další parametry.
8
Fotogalerie

Společnost Apple pokračuje ve svém vstupu do sektoru elektronického zdravotnictví, známého také jako e-health. S pojišťovnou Aetna gigant z Cupertina uzavřel dohodu o partnerství, na jehož základě by mělo vzniknout několik programů a iniciativ motivujících zaměstnance firem ke „zdravému životnímu stylu“ výměnou za levnější Apple Watch.

Logika partnerství není nová a vychází z již existujících schémat: zaměstnanci dostanou možnost koupit si sportovní náramek, který měří tep či počet udělaných kroků za zlomek ceny. Pokud však v následujících dvou letech nezvládnou plnit stanovené „výkonnostní cíle“, z výplaty jim mateřská firma postupně postrhává zbylou hodnotu hodinek. Pokud ale budou aktivní, nachodí či naběhají stanovené počty kilometrů a spálí předepsané objemy kalorií, náramky a hodinky jim levně zůstanou.

Aetna tento motivační program nabídne nejen svým 50 tisícům zaměstnanců, zasadí se ale také o tvorbu takových programů pro své firemní klienty i jednotlivce.

Vyšlapaná stezka

Experimentování s nižší cenou hodinek či náramků výměnou za plnění tabulkových „zdravotních“ cílů není v Americe novinkou. Levně právě Apple Watch nabízí třeba poskytovatel wellness služeb Vitality. Standardně hodinky stojí 350 dolarů, zaměstnanci zapojení do programu však zaplatí jen 25 dolarů. Pokud však nesplní programem stanovené cíle, strhnou jim část hodnoty hodinek z výplaty.

Na korporátní sféru cílí také jeden z největších výrobců chytrých náramků na světě, Fitbit. Ten už spolupracuje na obdobném programu s více než 70 firmami z žebříčku Fortune 500. „Přiznejme si to, všichni žijeme hektické životy. Pokud by doktoři mohli předepsat univerzální recept, byla by to vyšší fyzická aktivita,“ nechal se v březnu slyšet provozní šéf Applu Jeff Williams, když komentoval uvedení programu spolupráce s Vitality.

Někteří lékaři varovali, že používání chytrých náramků nemusí být natolik efektivní, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nedávná studie lékařů z University of Pittsburgh například potvrdila, že lidé s fitness trackery za sledovanou dobu zhubli méně, než ti, kteří je nepoužívali. Etici také kritizují fakt, že vstoupením do takového programu se člověk jednoduše vzdává citlivých dat o své aktivitě výměnou za „levný “ požitek v podobě hodinek či náramku.