Farmaceuti z GSK budou při klinické studii sbírat data výhradně přes iPhony

iPhone

iPhone Zdroj: ctk/ap

Revmatici účastnící se nejnovější klinické studie farmaceutické firmy GlaxoSmithKline (GSK) budou v příštích měsících do aplikace ve svém iPhonu zaznamenávat čas a intenzitu bolestí kloubů, únavu a náladu. Jednou denně také s telefonem v ruce provedou motorické cvičení, k jehož vyhodnocení budou použita standardní čidla telefonu. GSK se totiž stala první velkou firmou, která se jala využít softwarovou platformu ResearchKit z dílny Applu.

„V rámci této studie, která se zabývá revmatoidní artritidou, nejsou testovány nové léky,“ zdůraznil Rob DiCicco, šéf klinických inovací a digitálních platforem GSK s tím, že k tomuto by byl nutný dozor lékaře.

GSK si od spolupráce slibuje zrychlení sběru informací a zvýšení pohodlí účastníků studií. Čeká i snížení nákladů: nebude muset pronajímat prostory, do nichž by standardně účastníci docházeli, ani platit personál, který by se o ně při zaznamenávání dat staral. DiCicco potvrdil, že zkušenosti z pilotního partnerství budou mít vliv i na další spolupráci firem. „Záleží ale i na nás, jak jsme si aplikaci v prostředí ResearchKit upravili, aby uživatele motivovala, aby s ní byl ochoten pracovat každý den,“ dodal.

Platforma pro výzkum

Apple se poslední roky výrazně snaží usadit na zdravotnickém trhu: vyrábí Apple Watch, které monitorují srdeční tep a pohybovou aktivitu, standardní součástí operačního systému iOS je i aplikace Health. Do výzkumu a vývoje ve zdravotnictví vstoupil letos v březnu s platformou ResearchKit, kdy potvrdil partnerství s několika nemocnicemi a univerzitami.

Kromě pochval kolem úspor a zrychlení výzkumu se ale objevila i kritika angažování Applu. Etickým expertům nejčastěji vadí zaznamenávání dat do telefonů a možný přístupu firmy k nim, ale také jednoduchý fakt, že drahý iPhone nechtěně filtruje potenciální sociálně slabší účastníky studie.