Apple vydá své první dluhopisy, připravuje rozdělení volné hotovosti

Za těmito zdmi konference proběhla

Za těmito zdmi konference proběhla Zdroj: profimedia.cz

Apple zahájil přípravy na emisi svého vůbec prvního dluhopisu. Agentuře Reuters to sdělily informované zdroje. Výnosy z prodeje dluhopisu by měla firma zčásti využít na financování programu rozdělení peněz mezi akcionáře. Apple minulý týden překvapil trhy zprávou, že rozdělí mezi investory ze své zásoby hotovosti 100 miliard dolarů (1, 96 bilionu korun). Apple je jedinou velkou technologickou společností, která nemá ani cent dluhu a udržuje vysoký hotovostní přebytek.

Apple v posledním čtvrtletí utrpěl první pokles zisku za téměř deset let. Firma minulý týden uvedla, že v rámci rozdělení hotovosti mezi akcionáře zvýší dividendu o 15 procent a odkoupí zpět své akcie v hodnotě rekordních 60 miliard dolarů. Apple má na hotovosti 145 miliard dolarů a akcionáři se již dříve dožadovali, aby Apple mezi ně část těchto finančních prostředků rozdělil. Zřejmě i rostoucí nedůvěra investorů Apple k tomuto kroku popostrčila.

Vývoj akcíí Applu za poslední rok

Vývoj akcií Applu za poslední rokVývoj akcií Applu za poslední rok | YahooMinulý týden se cena akcií společnosti Apple poprvé od konce roku 2011 propadla pod hranici 400 dolarů. Hodnota podniku tak od loňského září, kdy cena akcií přesahovala 700 dolarů, klesla téměř o 300 miliard dolarů (šest bilionů korun).

Zdroje Reuters uvedly, že dnes začne Apple prostřednictvím finančních ústavů Deutsche Bank a Goldman Sachs oslovovat investory. Podal prý také u americké Komise pro cenné papíry a burzy dokumentaci k plánované emisi.

O dluhopis od výrobce populárních telefonů iPhone a tablet iPad bude mezi investory eminentní zájem. Analytici se domnívají, že firma by mohla získat na trhu peníze ještě levněji než Microsoft, jehož úvěrový rating je na maximální možné úrovni AAA. Agentura Fitch dnes přitom uvedla, že Apple by od ní vzhledem ke zvýšenému podnikatelskému riziku v sektoru vystaveném prudkým změnám módy mohl dostat rating nanejvýš stupně A.

Apple v poslední době bojuje proti silné konkurenci, kterou pro něj představuje hlavně jihokorejská společnost Samsung Electronics. Důrazně se prosazují i smartphony dalších výrobců, kteří vsadili na operační systém Android společnosti Google.

Jan Sedlák: Apple se nehroutí, jen je blíž k realitě