Apple využívá propletence firem v Irsku, aby se vyhnul placení daní

Apple

Apple Zdroj: profimedia.cz

Apple, který je považován za nejhodnotnější firmu světa, využívá síť dceřiných firem umístěných v Irsku, aby se v USA vyhnul placení daně z příjmu v řádu miliard dolarů. Vyplývá to ze zprávy, kterou vypracoval stálý vyšetřovací podvýbor amerického Senátu. Apple je tak sice největším plátcem daní v USA, ale patří také mezi firmy, které placení daní nejvíc obcházejí.

Postup Applu je legální a využívá jej řada dalších nadnárodních firem, zákonodárce ale zarazilo, že Apple si pro tyto účely vytvořil až příliš složitou síť firem. Apple drží podle zprávy ze své celkové hotovosti 145 miliard dolarů v zámoří asi 102 miliard.

Zpráva uvedla, že Apple díky své optimalizační strategii neodvedl v USA v roce 2011 na federální dani nejméně 3,5 miliardy dolarů a loni devět miliard dolarů. Firma v roce 2011 zaplatila v USA na daních 2,5 miliardy dolarů a loni šest miliard dolarů.

Apple ke své daňové strategii využívá pět firem v Irsku. Firmy mají stejnou adresu v Corku a stejné členy představenstva. V Irsku jich je sice všech pět zapsáno do obchodního rejstříku, pouze dvě jsou tam ale i daňovými rezidenty a jejich příjmy tam podléhají platbě daně. To znamená, že další tři firmy nemají ze zákona povinnost v Irsku platit daně. Zpráva upozornila, že Apple využívá rozdílu mezi zákony v USA a v Irsku. V Irsku firma platí daně v případě, že tam má nejen sídlo, ale i vedení a je odsud řízena a kontrolována.

Podle amerického zákona je firma daňovým rezidentem, tedy poplatníkem, v zemi, kde byla zřízena. Firmy Applu tak nejsou daňovými rezidenty ani v Irsku ani v USA. Hlavní dceřiná firma, holdingová společnost zahrnující maloobchody Applu po Evropě, neplatila firemní daň již nejméně pět let. Apple v rámci Irska v roce 2011 vydělal 22 miliard dolarů, na daních zaplatil jen deset milionů dolarů.

Daňové praktiky korporací jsou terčem pozornosti kvůli napnutému rozpočtu

Generální ředitel Applu Tim Cook dnes bude na toto téma v Senátu hovořit. Vysvětlit daňovou strategii firmy by měli přijít rovněž finanční ředitel a zástupce, který má na starosti daně. Apple již uvedl, že daňové triky nevyužívá, ovšem síť firem, které ke snížení daňové povinnosti vytvořil, vedla zákonodárce k tomu, že zpochybňují účinnost amerického daňového systému.

Daňová strategie Applu je středem pozornosti v době horečnaté debaty o tom, zda a jak zvýšit příjmy státního rozpočtu. Mnoho amerických demokratů se domnívá, že vládě se nedaří vybrat miliardy, protože firmy ukrývají zisky v zahraničí a vyhýbají se placení daní. Republikáni požadují snížení sazby daně z příjmu právnických osob na 35 procent a snížení daňové zátěže u peněz, které americké firmy vydělají v zahraničí. Podle nich by to podnítilo firmy k investování doma.

Apple již dal najevo, že vzhledem k současné výši daní v USA nemá zájem, aby své zisky převáděl ze zahraničí do USA. Podvýbor také zkoumal daňové strategie dalších amerických nadnárodních firem, jako je Microsoft, Hewlett-Packard a další. I ty se podle podvýboru vyhýbají placení daní přesunem zisků do zahraničí.

John Perry: Google k nám přilákaly nízké daně a vzdělaná pracovní síla