Aston Martin DB11 dostal nový motor. Dvanáctiválec nyní doplní V8 od AMG

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11 Zdroj: Autorevue.cz

Aston Martin DB11
Aston Martin DB11
Aston Martin DB11
Aston Martin DB11
Aston Martin DB11
11
Fotogalerie

Spolupráce Mercedesu a AMG má první výsledek v oblasti sdílení pohonných jednotek.

Sportovní GT v nejnovější generaci v minulém roce nahradilo DB9, přičemž přeskočení jednoho čísla mělo symbolizovat větší vývojový odskok. A skutečně, nová DB11 je moderním cestovním kupé, které číslo deset ponechalo speciálu Jamese Bonda.

Původně debutovalo s dvakrát přeplňovaným dvanáctiválcem o zdvihovém objemu 5,2 litrů. Ten v nabídce zůstává, avšak díky spolupráci s Mercedesem uvádí Aston Martin také osmiválcovou verzi. S Němci již sdílejí infotainment či některé detaily v interiéru, vůbec poprvé se však jedná o sdílení srdce každého automobilu.

Konkrétně jde o čtyřlitr se dvěma turbodmychadly, který pohání několik modelů AMG, včetně sportovního kupé GT. Výkon je dokonce shodný s verzí GT S - 503 koňských sil. Inženýři Aston Martinu však údajně zapracovali na zjemnění charakteru motoru, čehož docílili díky softwarovým úpravám. Nejvyšší rychlost je 300 km/h a vůz z nuly na sto km/h zrychlí za rovné čtyři sekundy.

Dvanáctiválec sice nabídne o 100 koní více, ale točivý moment osmiválce - 675 Nm, je pouze o 25 newtonmetrů nižší, než v případně V12. Obě jednotky spolupracují s osmistupňovou automatickou převodovkou. Menší motor snížil hmotnost vozu o 115 kg na 1 760 kg pohotovostní hmotnosti. To vše v přední části vozu, což by mělo být poznat na jízdních vlastnostech.

Zatímco dvanáctiválec stojí 204.900 eur, v přepočtu zhruba 5,3 milionu korun, základní cena varianty s osmiválcem činí 184.000 eur - 4,78 milionu korun.

ps://www.autorevue.cz/aston-martin-db11-dostal-novy-motor-dvanactivalec-nyni-doplni-v8-od-amg

Více na: https://www.autorevue.cz/aston-martin-db11-dostal-novy-motor-dvanactivalec-nyni-doplni-v8-od-amg

Více na: https://www.autorevue.cz/aston-martin-db11-dostal-novy-motor-dvanactivalec-nyni-doplni-v8-od-amg