Auta ze Silicon Valley dobývají Evropu

Rarita. Elektromobily Tesla Roadster se svým sportovním laděním výrazně liší od všeho, co se dosud v oboru automobilů s elektrickým pohonem sériově vyrábí: jednak dosahují
rychlosti až 200 kilometrů za hodinu, jednak na jedno nabití ujedou téměř čtyři sta kilometrů

Rarita. Elektromobily Tesla Roadster se svým sportovním laděním výrazně liší od všeho, co se dosud v oboru automobilů s elektrickým pohonem sériově vyrábí: jednak dosahují rychlosti až 200 kilometrů za hodinu, jednak na jedno nabití ujedou téměř čtyři sta kilometrů Zdroj: E15 Tereza Zapletalova

Kalifornská firma Tesla Motors, výrobce kultovních sportovních elektromobilů Tesla Roadster, zakládá první prodejní a servisní středisko v kontinentální Evropě. Zatímco dosud prodávala roadstery jen ve Spojených státech a v Londýně, tento týden otevřela autosalon v Eindhovenu.

K rozhodnutí umístit centrum do Nizozemska přispěl fakt, že v tomto regionu jsou auta Tesly se stovkou registrací poměrně populární. Navíc se jí tak otevře trh i pro zákazníky z dalších zemí, jako jsou Německo, celý Benelux či Dánsko a Francie.

Tesla, jež sídlí v Silicon Valley, používá netradiční showroomy, známé spíše z retailu – loni najala exmanažera Applu a Gapu George Blankenshipa, aby jí vytvořil design a strategii prodejen. Navíc firma nabízí rozsáhlé služby, jako servisní prohlídky v místě bydliště.

Tesla nejprve fungovala z peněz privátních investorů, loni však upsala akcie na burze Nasdaq. Bylo to první IPO americké automobilky po uvedení Fordu v roce 1956. Úpis Tesle, která měla v předchozím roce obrat jen 126 milionů dolarů, vynesl 226 milionů dolarů.

Sportovní elektromobily Tesly představují raritu, na jedno dobití dojedou skoro 400 kilometrů při maximální rychlosti dvou set kilometrů za hodinu. Tesla Motors jich za necelých pět let výroby prodala 1800. Od příštího roku začne vyrábět prémiový sedan. Raritě roadsterů odpovídá i cena: začíná na 109 tisících dolarů.

Ve stopách Nikoly Tesly

Firma nese jméno srbského fyzika Nikoly Tesly, princip jehož motoru z roku 1882 využívá ve svých vozech. Tesla Motors spolupracuje s automobilkami na výrobě dílů do jejich aut – patří k nim Toyota RAV, mercedesy třídy A či Daimler Smart. Ostatně Daimler i Toyota mají v Tesle minoritní podíl. Spoluzakladatelem a šéfem Tesly je Elon Musk, exředitel PayPalu a spoluautor jeho platebního systému. PayPal koupil eBay v roce 2002 za 1,5 miliardy dolarů. Musk působí i ve firmě SolarCity a společnosti SpaceX, která vyrábí vesmírné rakety a kterou rovněž zakládal.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.