Avast Software ručí za gigantický úvěr

Avast

Avast Zdroj: ctk

Tuzemský antivirový kolos Avast Software je významným ručitelem za gigantické úvěry ve výši 420 milionů dolarů a 40 milionů dolarů. V korunách dosahuje objem obou úvěrů výše 9,3 miliardy korun. Úvěry souvisejí se vstupem americké investiční skupiny CVC Capital do tuzemské společnosti v březnu letošního roku.

První částka totiž představuje akviziční úvěr pro transakci, kdy se majitelem Avastu stala nizozemská společnost Sybil Finance prostřednictvím české firmy Panya International, která nahradila dosavadního nizozemského vlastníka - Avast Software B. V.

Avast je v celé transakci jedním z ručitelů a zároveň i dlužníků. Vyplývá to ze zprávy jednatele Avastu Vincenta Stecklera o poskytnutí finanční asistence společnosti, kterou Avast zveřejnil v obchodním rejstříku. „Důvodem je vstup investora,“ uvádí ke změně majitele Avastu Dominika Kalašová z Avast Softwaru.

Zbylých čtyřicet milionů dolarů slouží k financování nákladů akvizice a k financování provozního kapitálu a korporátních potřeb dlužníků. Peníze totiž od bank získali firmy Sybil Finance, Avast, Panya International a další nejmenovaní dlužníci. Financování úvěrů zajišťovala Credit Suisse International. Akvizice skupiny Avast ze strany Sybil Finance je součástí širší transakce, na jejímž základě do Avastu vstoupila americká CVC Capital přes fond CVC Fund V.

Největším akcionářem

Ta se tak stala největším akcionářem Avastu. Podle dřívějších informací médií kontroluje 41 procent akcií antivirového kolosu. Pro vstup CVC ale bylo nutné zajistit bankovní půjčky, na čemž se podílela i společnost Avast. „Jedním z klíčových předpokladů k tomu, aby financující banky poskytly financování společnosti Sybil Finance (a dalším dlužníkům), bylo obdržení uspokojivého zajištění a ručení ze strany dlužníků,“ uvedl ve zprávě Steckler.

Podle něj bylo třeba pro zajištění transakce využít zdroje a zajišťovací kapacitu skupiny Avast. Mimo jiné je zastaven ve prospěch Credit Suisse International podíl Panya International v Avast Softwaru.

Za zajištění úvěrů ve výši 9,3 miliardy korun bude mít Avast na oplátku možnost profitovat z manažerských zkušeností CVC a ze silné pozice CVC v USA a na asijských trzích, kde skupina působí a kde hodlá Avast expandovat. Avastu se zároveň zlepší přístup k financování. Nyní již globálnímu antivirovému obru se v posledních letech daří. „Jen český Avast měl loni tržby 2,85 miliardy. Provozní zisk máme 1,8 miliardy korun,“ uvedl k loňskému hospodaření spolumajitel a spoluzakladatel Avastu Eduard Kučera. Letos firma plánuje tržby přes tři miliardy korun.