Aznavour v Praze: Sen pro věčné romantiky

Zlatá šedesátá: Charles Aznavour s Brigitte Bardotovou

Zlatá šedesátá: Charles Aznavour s Brigitte Bardotovou Zdroj: archiv

Na Charlese Aznavoura jsme čekali takřka půlstoletí. Na dubnový koncert v Praze ale přijíždí v plné síle a se stovkami slavných písní, ze kterých může vybírat. Aznavour nejenže skládá, píše a hraje, ale navíc zpívá v osmi jazycích – možná tedy mezi písněmi uslyšíme od kulturního polyglota a legendy francouzského šansonu i češtinu.

Zatímco takového Aznavourova souputníka Gilberta Bécauda měli Češi možnost vidět hned několikrát, osud nechal Charlese Aznavoura kráčet všelickde, jen na česká pódia dosud nezavítal. Nejblíže hrál v Bratislavě v roce 1978, v Praze měl dosud naplánován jediný koncert, v roce 1969, ten ale zrušil jako gesto kvůli tragické smrti Jana Palacha.

Jeho triumfální návrat 6. dubna 2016 v sále Kongresového centra Praha je tedy především jedna z nejodloženějších a patrně také nejočekávanějších náhrad v dějinách hudby – Aznavour u nás zahraje po 47 letech. Před takovým číslem by měli i Rolling Stones zblednout závistí.

Doba se změnila a ten, kdo by čekal, že zavítá do panoptika staré Francie, bude pozitivně zklamán: z Aznavoura i v jeho 91 letech čiší energie a celé aktuální turné uvádí slovy, že „nikdy nepronesl slovo Sbohem“. Aznavour by mohl hrát na každé zastávce turné desítky koncertů: napsal totiž kolem tisícovky písniček, prodal přes sto milionů desek, kterých natočil desítky a jež ovlivnily několik generací slavných muzikantů po celém světě, nehledě na to, že spousta slavných písní třeba takové Edith Piaf pochází právě z jeho pera. Na svém „rozlučkovém turné“, se kterým brázdí svět už deset let, zahraje tedy to nejlepší z nejlepšího.

Těšit se jistě můžeme i na jeho zkušené moderování večera, Aznavour je zároveň herec s šedesátkou filmů na kontě, v Praze se ostatně už jednou stavil, v roce 2001, když zde točil film Angelina. Scénu s ním tehdy natáčel písničkář Pepa Nos, který jistě nebude mezi diváky pražského koncertu chybět, stejně jako Hana Hegerová, která šansonu zasvětila celý život a nejednu Aznavourovu píseň představila i nám, zejména legendární La Bohème (česky Já se vrátím).

Koncert v Kongresovém centru Praha 6. dubna 2016 pořádá agentura P&J Music v rámci série Jazz Meets World ve spolupráci s Charm Music. K dostání jsou vstupenky od 1990 do 7990 korun v síti Ticketportal.