Banku v mobilu používá více než 1,1 milionu Čechů

Mobilní bankovnictví

Mobilní bankovnictví Zdroj: Stepan Bruner, E15

Co Čech, to mobil v ruce, dalo by se říct, podle zářijových výsledků průzkumu NetMonitor společnosti Gemius používají mobil k prohlížení internetu již tři miliony Čechů. A tento vývoj se projevil i v bankovnictví: ovládání bankovního účtu z mobilního telefonu, takzvané bankování, zažilo za posledních dvanáct měsíců boom. Podle výsledků ankety E15.cz mezi finančními domy se alespoň jednou měsíčně do svého účtu prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu přihlašuje už 1,13 milionu klientů.

Banky bez výjimky hovoří o padesáti až stoprocentním meziročním růstu počtu uživatelů jejich mobilních aplikací, který by měl v příštích měsících dále růst, avšak pomaleji než doposud. „Nelze čekat, že do pár let bude každý Čech ke své bance přistupovat výhradně přes některé z mobilních zařízení. Pobočková síť a osobní kontakt zůstávají nedílnou součástí bankovnictví,“ říká střídmě Petr Plocek z UniCredit Bank. Mobilita se však mezi Čechy nezapře - „Více než polovina emailů je dnes otevírána na mobilních zařízeních a tento podíl stále roste,“ tvrdí Markéta Dvořáčková z Equabank.

Vývoj na českém trhu jde ruku v ruce s celosvětovým trendem, kdy mobilní zařízení výrazně zvýšila svůj význam nejen pro kontakt klienta s bankou. Podle analytiků britské společnosti Juniper Research bude ještě letos bankovat z mobilu miliarda lidí na světě, do roku 2020 by jich pak prý mohly být až dvě miliardy. Juniper přitom svoji předpověď musel korigovat a zhruba o tři čtvrtě roku přiblížil onu miliardovou predikci.

Na cestě je NFC a Touch ID

České milovníky inovací pak, byť se zpožděním, potěší také plány některých bank: Jako nejvýznamnější změny na trhu prý lze očekávat integraci virtuálních platebních karet do mobilů či chytrých hodinek díky technologii NFC. Tento záměr již potvrdila Komerční banka, z vyjádření ostatních bank, které má E15.cz k dispozici, pak vyplývá, že NFC lavina na českém trhu je již na spadnutí. „Do budoucna chystáme přenést bezkontaktní platby do mobilů s NFC technologií, ale i třeba do hodinek, pokud NFC budou vybaveny,“ potvrdila E15.cz Česká spořitelna. Obdobně se již dříve vyjádřila i Fio banka.

Z menších, ale uživatelsky příjemných změn lze očekávat zakomponování snímače otisku prstů jako přihlašovacího prostředku do aplikace. Otisk jako klíč již nějakou dobu využívá aplikace od UniCredit Bank, hrátky s nahrazením hesel pak potvrdily třeba mBank a Fio banka. Podle některých bank se prý také ukazuje, že chytré telefony a mobilní aplikace ovlivňují nákupní chování lidí a vedou k úsporám. „Téměř sedmdesát procent zákazníků se před nákupem „poradí“ se svou aplikací pro mobilní bankovnictví,“ říká Vladimír Michna ze Zuno.

Kolik lidí s kým bankuje v mobilu
Bankapočet klientů s mobilní apliakací (v tisících)
Raiffeisenbank80
ČSOB140
Zuno100
Česká spořitelna243
Komerční banka145
Air Bank115
UniCredit Bank85
mBank133
Equa Bank25
Fio banka60

zdroj: anketa E15

Fio banka se zařadila mezi střední banky a chystá NFC karty v mobilu