Bauer chce znova prohánět špičku

Lukáš Bauer odstartuje za pár dní do své patnácté sezony ve světovém poháru.

Vzhůru na sever, zaveleli čeští běžci na lyžích a vydali se za sněhem do Laponska. „Mně to ani tam nedělá problémy, beru si čelovku. Vím, co mě čeká,“ usmíval se Lukáš Bauer. Lyžař z Božího Daru bude také letos největší oporou reprezentace.

Blíž než ve finském Muoniu sníh čeští lyžaři nenašli. A to ještě blízko polárního kruhu lyžují na tom loňském. Odložit kvůli tomu poslední fázi přípravy, to si však lyžaři nemohli dovolit. Za pár dní je čekají první závody světového poháru v norském Beitostšlenu. Na tratích patnáct kilometrů volně a štafeta.

Za prvním sněhem

Na závěrečný kemp do finského Muonia odletěla pětice elitních lyžařů. Zbylí pokračovali v přípravě na rakouském ledovci Dachsteinu. Ženy čekaly na výhodnější sněhové podmínky ve sněhovém tunelu v německém Oberhofu.

Původní plány vyrazit společně do cestovně výhodnější norské destinace mezi Oslem a Bergenem, nově objeveného resortu Geilo upravila sněhová předpověď. Čerstvá bílá pokrývka není nikde.

V Muoniu mají alespoň hromady té loňské, smíchané s umělým. „Teď je tam tříkilometrové kolečko, ale do týdne ho určitě zvětší. Kolečkové lyže jsme už nechali doma,“ přiblížil zkušený Jiří Magál.

Ve Finsku je čekalo bydlení v chatkách hned u tratí, tedy absolutní klid a koncentrace. „Potrénovali jsme dobře, ale v prvním závodě se cítím dobře a zajedu třeba padesátý. Ukáže se až později,“ ví Magál.
Spokojený byl i Bauer. „Pocity mám dobré a doufám, že se tam ještě vylepší,“ těšil se. Týden před odletem podstoupil drsný osmihodinový zákrok v zubařském křesle.

„Před třemi lety mi v Muoniu trhali osmičku, tak jsem si to snad už vybral,“ řekl s úsměvem Bauer. „Chci prohánět špičku jako posledních pár roků. Proto trénuji, proto lyžuji. A nerozlišuji sezony na ty s velkými akcemi a ty plonkové,“ odkázal na letošní zimu, kdy čeká lyžaře jediný vrchol sezony v podobě Tour de Ski. Bauer na reprezentačních soustředěních trénuje pod vedením trenéra Petráska, ale vozí s sebou i plány od svého nynějšího osobního poradce, německého kouče Janka Neubera.

„Potřebuju se cítit ideálně. Pokud by něco nesedělo, přehodil bych na ně i v detailech. Výsledky v závodech určí úspěšnost a já musím mít pocit, že jsem do poslední chvíli udělal všechno nejlíp, co jsem mohl,“ říká.

Taky ví, že se už musí vážně ohlížet po parťákovi Jakšovi. „To je jen dobře pro celý mančaft, ne? Však mě proháněl už loni,“ zavzpomínal. Jakš je opatrný. „Hezky se to poslouchá, ale já bych ještě nepředbíhal s předpověďmi. Lukáš bude opět patřit mezi nejlepší,“ říkal skromně Martin Jakš. Přípravu nechce podcenit Dušan Kožíšek. „Já ani neřeším, co pojedu. Trénuju a chci být co nejlépe připravený,“ uvedl sprinter Dušan Kožíšek. První sprint ho čeká až o týden později ve finské Ruce.

„Těším se moc. Uvidíme, jak ještě dopadne poslední příprava,“ říkal nováček v týmu, čtyřiadvacetiletý dříč Ondřej Horyna. Do první reprezentační sezony si spolu s trenérem Petráskem postavili cíl OE dvakrát bodovat, tedy zajet do 30. místa ve světovém poháru.

„První závody bývají nejtěžší, všichni jsou nabití, nachystaní. Ale věřím, že se mi to podaří, třeba v Tour de Ski,“ dodává bruslař, vytrvalec, vítěz Evropského olympijského festivalu mládeže z roku 2005.

BAUER SE CHYSTÁ NA SVĚTOVÝ POHÁR

Hlavním cílem sezony je letos novoroční Tour de Ski. „Jinak to ani nejde. Vyhrát potřetí by bylo strašně krásné,“ zasní se Bauer, jemuž vyhovuje rozšíření túry do devíti etap. „Pak chci jezdit světové poháry. Až pokud by se Tour de Ski nepovedla a nebyla šance ve svěťáku, zkusil bych Vasák,“ přemýšlí o plánech. Na legendární Vasův běh se chystají i další hvězdy, mj. Northug nebo Angerer.