Berlinale nabídne čtyři sta filmů, o Zlatého medvěda se uchází 18 snímků

JAZZOVÁ LEGENDA. Úvodní snímek celého Berlinale Django popisuje osudy slavného jazzového kytaristy Djanga Reinhardta žijícího v letech 1910 až 1953.

JAZZOVÁ LEGENDA. Úvodní snímek celého Berlinale Django popisuje osudy slavného jazzového kytaristy Djanga Reinhardta žijícího v letech 1910 až 1953. Zdroj: Foto Berlinale

Sezona velkých evropských filmových festivalů začíná dnes večer v Berlíně. O Zlatého medvěda se uchází osmnáct snímků včetně koprodukční novinky Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých.

Již 67. ročník festivalu Berlinale promítne ode dneška do neděle 19. února na čtyři sta krátkých a celovečerních filmů. Vítěze prestižní přehlídky vybere porota pod vedením režiséra Paula Verhoevena, v níž zasedne i herečka Maggie Gyllenhaalová nebo hvězda Star Wars Diego Luna. Letos festival pracuje s rozpočtem 24 milionů eur.

Mezi soutěžní kandidáty patří novinka předchozího vítěze Zlatého medvěda (za drama Pozice dítěte − pozn. aut.) Calina Petera Netzera Ana, mon amour, zahajovací snímek Django o slavném jazzovém kytaristovi, čínský animovaný snímek Přeji hezký den, film Volkera Schlöndorffa Návrat do Montauk či novinka Akiho Kaurismäkiho Odvrácená strana naděje, jež je už zakoupena do české distribuce. V hlavním programu se představí jako režisér i herec Stanley Tucci s životopisem malíře Alberta Giacomettiho Poslední portrét.

Česko se na Berlinale připomene hlavně díky koprodukcím. Do soutěže se dostal příběh z polsko-českých hranic Přes kosti mrtvých Agnieszky Hollandové s Miroslavem Krobotem v jedné z hlavních rolí. V sekci pro mládež Generace Kplus se ukáže Pátá loď slovenské režisérky Ivety Grófové.

Nejjasněji bude letos Česko reprezentovat drama Masaryk Julia Ševčíka, jehož oficiální světová premiéra se uskuteční v rámci atraktivní sekce Berlinale Special a doplní ji i tisková konference.

Stejná sekce pak představí kromě dokumentu o uvězněném ukrajinském filmaři Olehu Sencovovi i dvě koprodukční televizní díla o špionech Stejné nebe a Patriot. Pod hlavičkou Berlinale Special se bude také promítat Mladý Karl Marx a novinka Jamese Graye Ztracené město Z, která jde do tuzemských kin v dubnu.

Součástí sekce bude i Španělská královna – volné pokračování snímku Dívka tvých snů s Penélope Cruzovou v roli populární herečky, které se tentokrát odehrává během Frankovy diktatury v padesátých letech minulého století.

Další hvězdné kousky jsou zařazeny v sekci Mimo soutěž. Mezi nimi jsou dlouho očekávané pokračování kultovního filmu z devadesátých let Trainspotting nebo třetí a poslední samostatná akce X-Mena Wolverina Logan.

Diváci se mohou těšit i na hity jiných festivalů, jako například na gay romanci Call Me By Your Name, která nadchla festival Sundance.