BMW oficiálně představuje M5. Poprvé v historii jako čtyřkolku

BMW M5

BMW M5 Zdroj: Autorevue.cz

BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
22
Fotogalerie

BMW nejdříve unikla sada fotografií nové M5 den před slavnostní premiérou, nyní už se můžeme podívat na M5 oficiálně.

 

Design novinky je vcelku očekávatelný a snadno rozpoznatelný. Nechybí agresivní příď a čtyři koncovky výfuku. V interiéru svítí červené doplňky. Červená tlačítka, nezvykle umístěná před pádly řazení slouží k rychlému přepínání na předvolbu jízdního režimu M1 a M2.

Pod kapotou se objevil vidlicový osmiválec přeplňovaný dvěma turbodmychadly o objemu 4,4 litru. Nabídne výkon přesahující 600 koní (441 kW). Výkon je dostupný v rozmezí 5600-6700 otáček. Točivý moment vrcholí hodnotou 750 N.m/1800-5600 min-1. Spolupracuje s osmistupňovým automatem a pohonem všech kol. Manuál ani pohon zadních kol si objednat nelze.

Nová M5 zrychluje z nuly na stovku za 3,4 sekundy, na dvoustovku se dostane během 11,1 s. Maximálku nastavenou dle německé gentlemanské dohody na 250 lze za příplatek posunout až na 305 km/h.

Novinka je i přes pohon všech kol lehčí než minulá generace, váží 1855 kg. To díky hliníkové kapotě střeše z plastů vyztužených uhlíkovými vlákny. Standardní vrtané kotouče s modrými třmeny mohou nahradit karbon-keramické tradičně zlatě lakovány, které jsou o 23 kilogramů lehčí. Schovány budou buď za standardními devatenáctipalcovými disky nebo příplatkovými dvacítkami.

V Německu bude vrchol pětkové řady od září za v přepočtu 3 miliony korun. Hned od startu se začne nabízet i čtyřsetkusová limitovaná First Edition s lepší výbavou v tmavě červené metalíze za 137 400 eur, tedy bezmála 3,6 milionu. První zákazníci se svých nových aut dočkají ale až na jaře příštího roku.