Bohatší než Paul McCartney. Je Andrew Lloyd Webber génius, nebo plagiátor?

Andrew LIoyd Weber

Andrew LIoyd Weber Zdroj: profimedia

Snímek z filmové adaptace muzikálu Cats (2019)
Scott Davies v muzikálu Fantom opery
Harriet Jonesová v muzikálu Fantom opery
Oslavy 250. reprízy Jesus Christ Superstart v Hudebním divadle Karlín
Fronta na představení Jesus Christ Superstar v Lisabonu
7
Fotogalerie

Jeho rocková opera Jesus Christ Superstar oslavila 50 let od uvedení. Andrew Lloyd Webber má však spíše důvod ke starostem - kvůli pandemii koronaviru se odkládá premiéra jeho nejnovějšího muzikálu Popelka. A proč je již nyní téměř jisté, že nejbohatší skladatel všech dob nikdy nestvoří dílo takového dosahu, jaký měl Ježíš, Fantom opery nebo Kočky? Kdo ho má a nemá rád?

Málokdo dosáhl ve svém řemesle tak absolutního a nezpochybnitelného mistrovství jako Andrew Lloyd Webber na poli muzikálu. Má na kontě 21 děl, z nichž se staly hity a řada z nich se dočkala (přinejmenším jednoho) filmového zpracování. Je držitelem všech čtyř klíčových ocenění, které lze v oboru získat: tedy Oscara, Grammy, Emmy i Tony. Podobný kousek se podařil dohromady jen 16 lidem. Když se v roce 2017 objevil na Broadwayi znovu jeho Sunset Boulevard, stal se teprve třetím autorem v historii, který měl na slavné americké ulici čtyři show najednou, přičemž toto se naposledy stalo v roce 1953. 

A výčet úspěchů muže, který získal titul barona, můžeme prozatím uzavřít tím nejjednodušším měřítkem: letošní vydání žebříčku nejbohatších Britů v magazínu nedělních Timesů Andrewovi Lloydu Webberovi vyměřilo jmění ve výši 820 milionů liber, čímž o 20 milionů porazil letitého rivala o post nejbohatšího britského muzikanta Sira Paula McCartneyho. 

Ostatně již dříve byl Andrew Lloyd Weber označen za komerčně nejúspěšnějšího skladatele všech dob.

Jak se to muži, který stojí za desítkami slavných melodií, podařilo? Tady je příběh, který možná postrádá kruté pády, ale zato hodně vypovídá o proměně nejen populární hudby a showbyznysu ve 20. a 21. století.

Geniální dítě

Ano, je to tak: příběh Andrew Lloyda Webbera (narozen v březnu 1948) je vlastně přímočarý a jde od úspěchu k ještě většímu úspěchu. Ale než přestanete číst,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!