Bolt v olympijské sezoně poprvé poběží v Oslu

Usain Bolt

Usain Bolt Zdroj: CTK/AP/Anja Niedringhaus

Jamajský sprinter Usain Bolt oznámil, že svůj první letošní mezinárodní start absolvuje na mítinku v Oslu, který se koná 7. června. Nejdražší atlet současnosti tak ukončil spekulace, kdy a kde se v olympijské sezoně poprvé objeví. Další mezinárodní starty zatím neoznámil.

Bolt je momentálně nejžádanějším atletem světa, ale se svými starty šetří. Nejinak je tomu i letos. Bolt prohlásil, že olympiáda je jeho hlavním cílem. Bude proto především trénovat a na mítincích se moc objevovat nebude.

„Jsem zdravý, tvrdě trénuji a vše jde podle plánu,“ citovala Bolta BBC. „Po závodě v Oslu bude zbývat šest týdnů do olympijských her a bude to hektické období,“ dodal Jamajčan, jehož start údajně stojí 300 tisíc dolarů.

Závod v Oslu ale nebude Boltovým prvním startem, Jamajčané si jej užijí více. Poprvé se na jamajských závodech představí už v únoru. Další start ho čeká v březnu a potom 5. května, kdy se v rámci tréninku poprvé představí v závodu na 400 metrů.
Na olympiádu se zaměřuje i Boltův krajan Asafa Powell, bývalý světový rekordman. Powell v rozhovoru pro deník USA Today prohlásil, že je letos připraven získat na olympiádě medaili a porazit Bolta.

Powell by měl po osmi letech absolvovat halovou sezonu. I to by ho mělo připravit na hry. „Je to asi moje poslední olympiáda. Udělám vše, abych na ní uspěl,“ vysvětlil Powell, který letos v listopadu oslaví třicítku. „Vím, že můžu běhat skutečně rychlé časy. Takové, které běhá Usain. A pokud se mi nepodaří ho porazit, chci alespoň zaběhnout své osobní maximum,“ dodal sprinter.