Borci na prknech v Táboře

Na sobotní Taboard Skate Opening dorazily i hvězdy světových závodů.

Jména jako Arnošt Ceral, Maxim Habanec a Marek Štefan rezonovala o víkendu na betonu u táborského areálu Komora. V tomto pořadí jim také po finále akce Taboard Skate Opening patřily stupně vítězů. Táborský skate park je velikostí zatím jen malou scénou. Přesto se na zahajovací závody dostavili přední čeští „rideři.“ Lokální akce jim stála za roztrhaná trička, někdy i krvavé dlaně.
„Už dva měsíce předem byla kolem závodů velká bublina. Rozeslali jsme pozvánky klukům známým ze skateových webů. Je skvělý, že přijeli akci podpořit,“ chválí organizátor Miroslav Brož návštěvu akce.
Přijeli i účastníci velkých světových závodů. „Kvalita areálu je super. Celkově je na dobrým místě,“ řekl po závodě třiadvacetiletý Arnošt Ceral.

Spadl jen jednou

V konkurenci ostatních neočekával vítězství. Přál si být aspoň do pátého místa. Přesto, že některé pády musely jezdce na první pohled hodně bolet, dokázal se Ceral těm nebezpečným vyhnout.
„Spadl jsem jen jednou a nic se mi naštěstí nestalo. Celý odpoledne na sluníčku bylo spíš únavný. Snažil jsem se celou dobu skateovat, protože nemám moc rád přestávky,“ líčil Ceral.
Zapojil se také do soutěže o zvláštní ceny před celkovým vyhlášením. Čtyřgigový iPod získal za best trick na danger banku. Předvedl z boku hardflip backside tailslide. Laickým okem samozřejmě nepochopitelné kouzlo, po kterém nakonec sjel čistě z rampy dolů. „Tenhle trik mě asi nejvíc potěšil. Nečekal jsem, že se mi podaří,“ přiznal Ceral.
Klub TaBoard měl ještě v srpnu pořádat český pohár, ale Tábor nakonec o akci přišel. „Asociace ho ve finále zamítla. Nemrzí nás to. Na tak velké závody je náš areál zatím malý,“ říká Miroslav Brož.
Radši chce uspořádat kvalitní lokální závody. Doufá, že na něj můžou přijet i jezdci, kteří se v Táboře teď představili.
„Hodně z nich bylo nadšených. Snad osmdesát z celé republiky jich zůstalo na after party se Sunshine v nově otevřeném klubu Bardo,“ říká Brož.
Také Ceral přislíbil účast. Záleží jen na tom, aby byl v Čechách a termín se nekryl s akcemi v zahraničí. Čeká ho Berlín, Francie, Španělsko a Spojené státy. Těšit se tak může třeba dvanáctiletý Filip Babický. „Hraju i fotbal, ale skate je těžší. Rozhodně chci umět jednou to, co jsem tady viděl,“ přeje si mladík.