Breadbot: Autonomní robotická pekárna upeče 10 bochníků chleba za hodinu

Autonomní robotická pekárna Breadbot

Autonomní robotická pekárna Breadbot Zdroj: VTM.cz

Autonomní robotická pekárna Breadbot
Autonomní robotická pekárna Breadbot
Autonomní robotická pekárna Breadbot
Autonomní robotická pekárna Breadbot
Autonomní robotická pekárna Breadbot
6
Fotogalerie

Za neobvyklým nápadem na autonomní robotickou pekárnu stojí firma Wilkinson Baking Company, která ho představuje na oficiálních stránkách. Na vývoji prototypu pracovala celých deset let.

Cílovou skupinou nejsou v tomto případě domácnosti – přeci jen asi žádná rodina nespotřebuje deset pecnů každý den. Breadbot míří primárně na malé obchody, které tak mohou svým zákazníkům nabídnout čerstvý chléb jako od pekaře.

Pro malé prodejny potravin

Půdorys stroje má rozměry 3×1,34 metrů, takže by se měl vejít do většiny prodejen potravin. Díky proskleným částem lze sledovat celý proces přípravy i pečení. Budoucí majitelé si budou moci nastavit čas automatického spuštění a vypnutí, ve kterém bude stroj péct.

K obsluze slouží obrazovka, na které Breadbot informuje, když je možné odebrat hotový chléb nebo doplnit chybějící suroviny k jeho výrobě. Stroj je nenáročný na údržbu a je dokonce schopný se sám čistit. Zaměstnanci tak automatické pekárně musí věnovat jen 40 minut své denní pracovní doby.

O kvalitu se starají senzory

Přístroj dokáže vyrábět chléb dle libovolné receptury, která používá suché přísady, přičemž do zásobníků se vejde dávka až na padesát bochníků. Po zahájení procesu je první bochník připraven k prodeji jako skutečně čerstvě upečený chléb za 90 minut. Další bochníky pak následují v šestiminutových intervalech, takže za 24 hodin stroj zvládne vyrobit 235 pecnů.

Výroba chleba však není jen o složení, teplotě pečení a času. Roli hraje i teplota vzduchu, vlhkost a nadmořská výška. Proto Breadbot používá 20 senzorů, které stokrát za sekundu sledují celý proces pečení a upravují nastavení dle potřeby.

Generální ředitel firmy Randall Wilkinson říká, že Breadbot je mnohem víc než robot, který připravuje bochníky chleba. Výroba tohoto pečiva má tradičně symbolický význam a často i emocionální aspekt, což je mimo jiné faktor, který se Breadbot svým provedením snaží vyvolat

Článek vyšel na serveru VTM >>>