Velký bariérový útes bude chránit i podvodní „Terminátor“

Velký bariérový útes

Velký bariérový útes Zdroj: Lock the Gate Alliance, CC BY 2.0

RangerBot
RangerBot
RangerBot
RangerBot
RangerBot
9
Fotogalerie

Jeho primární úkol je jasný: najít a zničit! A podvodní „Terminátor“ ho plní na výbornou – díky čemuž by mohl významně přispět k ochraně Velkého bariérového útesu v Austrálii.

Tzv. RangerBot totiž nelikviduje lidi, ale hvězdice trnové koruny (Acanthaster planci). Tyto dravé organismy za normálních podmínek představují užitečnou součást útesových ekosystémů, protože konzumují nejrychleji rostoucí korály, což pomalejším druhům poskytuje dostatek času na to, aby se usadily a založily nové kolonie.

Problém spočívá v tom, že na Velkém bariérovém útesu normální podmínky už dlouho nepanují. V roce 2015 Světový fond na ochranu přírody uvedl, že tento přírodní skvost v uplynulých desetiletích přišel o polovinu korálů – přičemž 40 % těchto ztrát způsobily právě přemnožené hvězdice trnových korun.

Vývoj RangerBota odstartoval zhruba v roce 2005. Současný model je výsledkem spolupráce mezi Queensland University of Technology, Googlem a Great Barrier Reef Foundation. Disponuje pokročilým systémem vidění, umí pracovat autonomně a na jedno dobití může zůstat ve vodě až 8 hodin.

Video placeholde
RangerBot_ The Robo Reef Protector • Živě.cz

RangerBot zvládne identifikovat Acanthaster planci s přesností 99, 4 %. Následně rozvine rameno, které jeho kořist injektuje žlučovými solemi. Ty vyvolají nekrózu či apoptózu a hvězdice do 48 hodin zemře, aniž by došlo k poškození čehokoliv jiného v jejím okolí.

Dotyčný robot ovšem rozhodně nemusí sloužit jen k zabíjení. „Tento multifunkční oceánský dron může monitorovat širokou škálu problémů, kterým korálové útesy čelí včetně bělení korálů, kvality vody, druhů škůdců, znečištění a zanášení,“ vysvětlil Matthew Dunbabin z Queensland University of Technology.

Článek vyšel na serveru VTM >>>