Břeh Vltavy se na den promění v Afriku, zadovská sjezdovka v cyklodráhu

Z výstavy. Fantaskní obraz Františka Janouška Válečná krajina

Z výstavy. Fantaskní obraz Františka Janouška Válečná krajina Zdroj: e15

Žluté lázně v pražském Podolí zažijí v sobotu Den Afriky. Na programu bude exotická kuchyně, kultura vzdálených národů i typické hry obyvatel černého kontinentu. Návštěvníci budou moci přispět na pomoc lidem v Africe koupí dárků pro život, adoptivních panenek či pořízením některého výrobku z chráněných dílen.

za kulturou

Městská knihovna na Mariánském náměstí v Praze zve na výstavu Konec avantgardy? s podtitulem Od mnichovské dohody ke komunistickému převratu. Výstava představuje české výtvarné umění z let 1938–1948, jak se profilovalo vůči nacistické pseudokultuře a v poválečném období vůči protikomunistickým tlakům. Koncepce je tedy zaměřena nejen na zatím nedostatečně zpracované období českých dějin umění, na jeho slavné i dosud málo známé umělce, ale i na tehdejší společenské souvislosti. Výstavu pořádá Galerie hl. m. Prahy ve spolupráci s Národní galerií v Praze.

za pohybem

Lyžařský stadion Zadov se v sobotu od rána stane epicentrem Šumavského MTB maratonu České spořitelny. Trasy vedou většinou po lesních zpevněných i nezpevněných komunikacích, částečně po polních cestách a silnici v členitém terénu. Závod je určen pro celé rodiny, čemuž odpovídají délky tratí od 1 km po 84 km. Velmi atraktivní a profilově náročná jednookruhová 84kilometrová trať je určena nejzdatnějším borcům. Závodníky zavede například na sjezdovku na Kubově Huti, na náměstí do Vimperka a ke skokanským můstkům na Zadově.