Britové mají tajnou síť Sentinel. Odhaluje rušičky GPS

Knihu jízd si vygenerujete
během chvíle

Knihu jízd si vygenerujete během chvíle Zdroj: Shutterstock

Zatímco evropští úředníci hledají zdroje pro financování satelitní navigace Galileo, Britové vybudovali „tajnou“ pozemní síť Sentinel, která se skládá z dvacítky interferenčních detektorů. Sentinel ovšem neslouží k navigaci, ale naopak k odhalování používání ilegálních rušiček GPS.

Ty se dnes běžně prodávají na kdejakém e-shopu a fungují na stejném principu jako rušičky Wi-Fi a mobilního signálu. Jediné, co dělají, je to, že vysílají šum na stejné frekvenci jako GPS satelity vysoko na orbitě. Tím jej přehluší a v cílové oblasti tak nikdo nechytne GPS signál.

Problém spočívá v tom, že „GPS jamming“ je v mnoha zemích ilegální, zvláště na kritických komunikacích a ve městech totiž mohou při velkém dosahu způsobit docela vážné komplikace.

Britský Sentinel detekoval okolo stovky rušení GPS signálů. A proč to vlastně lidé dělají? Ty nejlevnější vysílače stačí strčit do zdířky pro automobilový zapalovač, ani tedy nijak nepřekážejí. Kupují si je třebas ti vykukové, kteří používají firemní automobil, který má zabudovaný sledovač pohybu. Ze stejného důvodu jsou GPS jammery oblíbeným artiklem i mezi zloději.