Britský divadelní hit vrátil Millerovi sílu

Arthur Miller: Pohled z mostu

Arthur Miller: Pohled z mostu Zdroj: aerofilms

Poslední londýnské nastudování dramatu Pohled z mostu si získalo pověst zásadní inscenace. Úspěch dvou vyprodaných štací stvrdily v dubnu tři ceny Olivier. Nyní se díky NT Live představení konečně ukáže aspoň v jednom českém kině, pražském Aeru. Od 20.30 hodin se tam dnes bude promítat záznam z komerčního divadla Wyndham.

Režisérova strohá radikální invence oceněná Olivierem ale není pouhým efektem, který by zacláněl ve výhledu. Ozývá se v ní dávné inscenování hry při premiéře v původní jednoaktové podobě. Hove svým pojetím vytahuje z textu to podstatné. Ohraničený prostor s jediným východem, obklopený ze tří stran diváky, zvýrazňuje uzavřenost komunity přistěhovalců, omezené možnosti imigrantů i hlavního hrdiny Eddieho, čestného muže, jenž odmítá vidět nevhodnost své lásky k neteři. I ti, co hru neznají, brzy odhadnou, jak se jeho příběh bude vyvíjet. Síla Millerovy hry nespočívá v překvapení, ale v neodvratnosti, s níž se její rozporuplný protagonista slepě řítí ke zkáze. Vinu na tragédii ale nesou všichni, jak Hove vyjádří závěrečnou krvavou sprchou, nezapomenutelnou ve svém symbolismu a výraznosti.

Tvůrci průběh hry připodobňují k sledování dopravní nehody. I jejich Pohled z mostu má totiž sílu otřást, rozplakat a přitom od něj nejde odtrhnout zrak. Mohou za to i intenzivní a detailní výkony výborných herců v čele s čerstvým držitelem Oliviera Markem Strongem, jemuž by podobně velké komplexní role měl začít konečně nabízet i film.

Bez rekvizit jsou herci a jejich postavy psychologicky obnažené. Tak se na ně divák lépe soustředí. Pevný tvar inscenace spojující americký realismus s britským naturalismem, řeckou tragédií a kontinentální avantgardou drží i díky prokrácení textu na dvě hodiny nepřerušené přestávkou. Jen na začátku zní víc slov, než je nutné. Tak pronikavé představení, jehož inovace vrací dnešní klasiku k její někdejší síle, se často nevidí.

Arthur Miller: Pohled z mostu
(drama, Velká Británie, 115 minut)
Režie: Ivo van Hove
Hrají: Mark Strong, Phoebe Foxová, Nicola Walkerová, Luke Norris
Záznam z divadla Wyndham v Londýně vysílá dnes kino Aero od 20.30
Hodnocení: 100 %