Brno má novou nejvyšší budovu, která stále roste

Vizualizace brněnského markodrapu AZ Tower

Vizualizace brněnského markodrapu AZ Tower Zdroj: psj.cz

Vizualizace AZ Tower
Vizualizace interiéru AZ Tower
Vizualizace AZ Tower
Vizualizace interiéru AZ Tower
Vizualizace AZ Tower
16
Fotogalerie
Brno má novou nejvyšší budovu. Stal se jí zatím nedokončený mrakodrap AZ Tower, jehož výška dosáhla už 86,1 metru. Budoucí mrakodrap tak předstihl v blízkosti stojící Spielberk Tower B, který měří 85 metrů. O rostoucím mrakodrapu informoval Petr Teplý ze společnosti Properity, která je jedním z investorů projektu.

Stavebníci nyní betonují 28. nadzemní podlaží mrakodrapu. Celkem jich bude 30. AZ Tower má nakonec měřit 111 metrů a díky tomu se stane nejvyšší budovou v zemi. Hrubá stavba podle Teplého bude stát už v září. Nájemcům se budova otevře příští rok v dubnu.

„Zatím máme pronajatou více než polovinu prostor,“ uvedl Teplý. Ze 17 obytných apartmánů jsou volné už jen čtyři. Za cenu 16 milionů bez DPH je prodaný i největší z nich, mezonetový byt o rozloze 330 metrů čtverečních, který bude ve 28. a 29. patře.

Vizualizace interiéru AZ Tower

V prvním až třetím patře vznikne obchodní pasáž včetně restaurace, fitness centra o rozloze 1350 metrů čtverečních a autosalonu s autoservisem. V ostatních podlažích budou kanceláře. V nejvyšším třicátém bude technické zázemí. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 275 aut. Celá stavba má stát 800 milionů korun.

Rychlost výstavby jednoho patra je devět až 12 dní. Výstavbu letos v zimě na několik dní pozastavily mrazy. Harmonogram výstavby to ale nezpozdilo.