Brnu kraloval Stoner

Radost. Australan Casey Stoner mohl
potěšit brněnské diváky oblíbenou
motorkářskou parádičkou.

Radost. Australan Casey Stoner mohl potěšit brněnské diváky oblíbenou motorkářskou parádičkou. Zdroj: reuters

Rozdílně se vedlo Čechům na brněnské trati v dalším závodě mistrovství světa silničních motocyklů. Karel Abraham v kategorii MotoGP Velkou cenu České republiky nedokončil, Jakub Kornfeil byl ve třídě do 125 ccm sedmý, vyrovnal tak své letošní maximum.

Abraham, který letos zažívá premiéru v elitní kategorii, domácí závod nezvládl. V kvalifikaci upadl a do závodu proto odstartoval z posledního místa. Nakonec velkou cenu nedokončil kvůli technické závadě. Abraham tak pokračuje ve špatných výsledcích na domácí trati. Ze sedmi závodů (letošní MotoGP a dřívější ve slabších kubaturách) dokončil jen jeden.

Druhý český účastník světového šampionátu dopadl mnohem lépe. Kornfeilovi se sice také nevyvedla kvalifikace, v níž skončil 19., ale v závodě dokázal obsadit sedmé místo. Přesto nebyl příliš spokojený. „Když zhodnotím celý víkend, tak nic moc,“ citovala ČTK Kornfeila, jenž dojel loni v Brně pátý.
Vítězi jednotlivých kategorií se stali Casey Stoner (MotoGP, na snímku), Andrea Iannone (250 ccm) a Sandro Cortese (125 ccm).

Ani premiérová účast domácího závodníka v kategorii MotoGP nepřilákala do Brna rekordní počet diváků. Závodnímu víkendu přihlíželo 238 tisíc lidí, což je stejně jako loni. Rekordem zůstává rok 2007. Tehdy přišlo přes 245 tisíc fanoušků.

Atmosféru v Brně si pochvalují i jezdci. Španěl Jorge Lorenzo před závodem prohlásil: „Budu rád, když dorazí do Brna co nejvíc diváků, protože je tam vždycky skvělá atmosféra. V tomhle je Brno jedinečné.“