Budoucí starostka: Vůbec jsme neslavili

Vítězka voleb Dagmar Zvěřinová přičítá triumf tomu, že naslouchala voličům.

Žádné velké oslavy sociální demokraté neuspořádali, i když drtivě zvítězili. Z jejich výsledku vyplývá, že se po šestnácti letech změní šéf radnice. Čtyřdenní kolotoč jednání dospěl k tomu, že se Dagmar Zvěřinová stane novou žďárskou starostkou. Jednoduchou rošádou si prohodí současné posty s Jaromírem Brychtou (ODS), úplnou novinkou je post druhého místostarosty, který obsadí Ladislav Bárta (TOP 09).

Pro vás i žďárskou ČSSD je úspěch sociální demokracie po čtyřech vítězstvích ODS v řadě historickým výsledkem. Jaký je váš komentář k zisku 32% hlasů?

Za prvé je to vděk, že nám občané dali důvěru. A taky je to vysvědčení. Doufali jsme, že lidé vidí, co děláme. Kampaň jsme dělali jinak než ostatní, hlavně o tom, co bychom chtěli udělat. Ptali jsme se na názor voličů, co by chtěli oni, i když kostru programu jsme samozřejmě měli. V mnoha případech jsme byli překvapení, napsali nám věci, na které bychom nepřišli. Jsou to třeba i drobnosti, které ale lidem udělají radost. Hlavně jsme si řekli, že nebudeme pomlouvat ostatní strany a nebudeme se do nich trefovat.

A ohlasů se sešlo hodně?

Ano. Odpovídali jsme aspoň na ty, co přišli elektronickou poštou, vysvětlovali jsme. Hodně se týkaly například parkování na Palachově ulici.

Starosta Jaromír Brychta tvrdí, že za výsledek ve volbách může i to, jak dopadly ty předchozí parlamentní a že voliči mají tendenci vyrovnávat síly.

Asi na tom je trošičku pravdy, ale kdybychom měli špatnou kandidátku a špatný program a nechovali se dobře, nemyslete si, že by volič jen vyrovnával. S tím se nedá počítat.

Takže vaše vítězství přičítáte hlavně cílenému programu a kvalitní kandidátce?

Určitě ano.

Vám osobně voliči dali celkem 3733 hlasů. Berete to jako vzkaz od voličů, že jim nevadí, že takříkajíc sedíte na dvou židlích na radnici a v Senátu?

Na dvou židlích naráz se moc sedět nedá. (usmívá se) Buď musíte být tam, nebo tam. Senát má úplně jiný rytmus než sněmovna, gró práce uděláte doma s týmem. Všechno chodí po e-mailech, něco dělají asistenti a poradci. Přitom nemůžeme říct, že bychom nic nedělali. Opravovali jsme v Senátu třetinu zákonů ze sněmovny! Mezi komorami je trošku rivalita, je to složitější. Loni toho ale sněmovna v době, kdy se čekalo, jestli budou mimořádné volby, moc nevyprodukovala. Ale Senát si svou práci udělal, senátoři mají stejně víc pracovat v terénu.

Vy už jste v prvních komentářích po volbách potvrdila zájem o post starostky. Jak se jednání vyvíjela?

Jednání jsme v sobotu večer zahájili, respektovali jsme, jak to rozdali voliči. Až v pondělí jsme udělali stop, zasedala městská rada. Chod města se nesmí zastavit, musíme přece řešit věci, které s volbami vůbec nesouvisí.

Oslavili jste se stranickými kolegy triumfální úspěch?

Při jednáních jsem se nachladila, jak jsme přebíhali od jedné strany ke druhé, přitom si všichni myslí, že jsem oslavovala. My jsme si ale řekli, že se oslavovat nebude. I když kdo k nám přišel, říkal, že má bouchat šampaňské.

Dosavadní starosta Jaromír Brychta se stane jedním ze dvou místostarostů. Když to zlehčím, to byste si ani nemuseli vyměňovat a stěhovat kanceláře, ale stačilo by přelepit cedulky na dveřích.

Tak jsem vůbec neuvažovala. (usmívá se) Nevím, jak jsou natažené telefonní linky, maily a tak dále.

Ušetřili byste si stěhování…

Něco bych si přestěhovala a zbytek vyhodila. Se stěhováním počítá každý politik.

Které jméno v novém zastupitelstvu vás nejvíc překvapilo?

V naší straně nikdo, u nás se neskákalo. U ODS mě překvapil výsledek a to, že se někteří nedostali. Čekala jsem, že se z topky dostane pan Pustina, je známý. Ale překvapila mě nová jména u lidovců (dostaly se tři ženy plus Rostislav Dvořák – pozn. red.), aspoň bude v zastupitelstvu více žen, to mě těší.

Co chcete jako starostka nejrychleji změnit?

Musíme si sednout a udělat propracovanou koncepci řízení města a úřadu, pokud budou dva místostarostové. To je nejakutnější.

A co z investičních akcí vidíte jako prioritu?

Na zásadních akcích se s ODS a TOP 09 shodujeme, víme, co to obnáší. Každým dnem může skončit výběrové řízení na aquapark. Tam musí být shoda, diskuzí to ještě projde. Pak most na Klafar. A také náměstí, v tom se shodujeme, lidé se na něj hodně ptali a chtějí pěkné náměstí.