Bugatti Veyron v páté edici „Legends“ nese jméno Black Bess

Bugatti Veyron Black Bess

Bugatti Veyron Black Bess Zdroj: Bugatti

V Pekingu oslaví premiéru pátá z šesti sérií speciálních Veyronů z programu „Les Légendes de Bugatti“.

Po sériích Veyron Jean-Pierre Wimille, Veyron Jean Bugatti, Veyron Meo Costantini a Veyron Rembrandt v rámci programu „Les Légendes de Bugatti“ přichází edice Veyron Black Bess, jež bude představena na nadcházejícím autosalonu v Pekingu.

Pátá z připravovaných šesti sérií modelu Bugatti Veyron vzdává hold modelu Bugatti Type 18, jemuž se přezdívalo Black Bess a u značky Bugatti jej označují za jedno z prvních závodních aut určených pro běžný silniční provoz. To je poměrně odvážné tvrzení s ohledem ke skutečnosti, že tehdy závodní speciály, doplněné o blatníky a světla, jezdily po normálních silnicích zcela běžně.

Bugatti Veyron Black BessBugatti Veyron Black Bess | Bugatti

Model Bugatti Type 18 byl poháněn řadovým, atmosféricky plněným osmiválcem s objemem 5,0 l a výkonem 100 koní (74 kW). Za volanty vozů této řady s nejvyšší rychlostí přes 160 km/h startoval i samotný Ettore Bugatti. Přezdívka Black Bess se objevila až později, přičemž šlo možná o vůbec jediný model značky Bugatti s konvenčním pohonem zadních kol řetězy.

Bugatti Veyron Black BessBugatti Veyron Black Bess | Bugatti

Také Veyron Black Bess bude omezen na tři exempláře a na první pohled vyniká černým lakováním se zlatými doplňky. Interiér je čalouněn světle krémovou kůží, palubní deska, středová konzole a části obkladů dveří jsou pak potaženy hnědou kůží Havana. Na dveřích jsou výjevy s modelem Type 18 a letounem Morane Saulnier Type H, jenž patřil Rolandu Garrosovi, který byl jedním ze sedmi vlastníků původní Black Bess.

Bugatti Veyron Black BessBugatti Veyron Black Bess | Bugatti

Článek vyšel na webu Autorevue.cz