Bytový dům se na sídlišti stavět bude

Starý výměník tepla v ulici Na Náhonu nahradí přes výhrady tamních obyvatel nový bytový dům. Projekt je v souladu s územním plánem.

Letní dovolenou pokazilo některým obyvatelům Berouna zjištění, že neuspěli u Krajského úřadu Středočeského kraje. K němu se odvolali kvůli plánované stavbě bytového domu v ulici Na Náhonu. Nedávno dostali zamítavé stanovisko. Lidem bydlícím naproti starému výměníku tepla nepomohlo sepsání petice ani stížnost na odboru výstavby.

Stavbě šestipodlažního bytového domu tak nic nebrání. V příštím roce by mělo dojít k demolici stávajícího objektu a do dvou let by měl být dům postavený.

„K povolení odstranění starého výměníku musí být zpracovaná projektová dokumentace s navrhovaným způsobem demolice. Při ní se musí dodržet určité podmínky, a pokud je stavebník poruší, přistoupíme k sankcím,“ řekl vedoucí odboru výstavby berounského úřadu Martin Pech. Podle něj je v první řadě nutné dodržet hladiny hluku, které jsou dané hygienickými normami.

Lidé se přesto bojí, že v hluku a prachu nebudou mít možnost normálně žít. „Mám devítiměsíčního syna a nedovedu si představit, jak budeme existovat. Až se dům začne stavět, výrazně se nám zhorší životní podmínky,“ projevila své obavy Veronika Fajglová.

Podle města je plánovaná stavba bytového domu v souladu s územním plánem, a to bylo rozhodující.

Investorem je společnost Proinvex. Její jednatel Tomáš Vavřinec obavy lidí chápe, přesto se cítí být v právu a ze svého záměru neustoupí. „Nemovitost jsem získal v řádné dražbě. Místo je a bylo podle územního plánu určené k výstavbě bytového domu. V projektu je navíc dvakrát více parkovacích míst, než by bylo třeba v Praze,“ dodal Vavřinec.

Podobné problémy mohou čekat obyvatele i jinde ve městě. Bytový dům v tuto chvíli začíná vznikat v Košťálkově ulici, kde také nahradí starý výměník tepla. V budoucnu by se mělo stavět i nad Paloučkem a mezi Berounem a Královým Dvorem.