C&W: Nejatraktivnější kanceláře v Praze jsou v Karlíně

Karlín se stal posledních letech nejatraktivnější destinací pro firmy, které se rozhodly přestěhovat nebo nově zřídit své sídlo v Praze. Společnosti si zde pronajaly téměř 48 tisíc čtverečních metrů moderních kanceláří, což odpovídá zhruba 14 procentům všech nově pronajatých kanceláří v Praze. Přes 40 tisíc čtverečních metrů se pronajalo ještě na Pankráci, žádná jiná pražská lokalita takový zájem nepřitáhla, uvedla poradenská společnost Cushman Wakefield (C&W).

Uvedená data zahrnují pouze firmy, které se do Karlína přestěhovaly z jiných městských částí. Započítány také nejsou smlouvy, kdy došlo k prodloužení stávající nájemní smlouvy. V Praze se v letech 2010 až 2011 pronajalo celkem 620 tisíc čtverečních metrů kanceláří, z toho podíl nových smluv činil 356 tisíc čtverečních metrů.

„Zájem o Karlín mají především firmy z oboru služeb, jako jsou poradenské či personální, a firmy s rychloobrátkovým zbožím. Jako příklad uveďme největší světovou cestovní kanceláři Expedia nebo personální společnost Monster, které si kanceláře v Karlíně pronajaly v závěru loňského roku,“ dodává Radek Procházka z kancelářského týmu C&W, který na transakcích pracoval.

Expedia si pronajala kanceláře v Praze poprvé před necelými třemi lety, obchodně se jim ale natolik dařilo, že firmě stávající prostory na Pankráci přestaly postačovat. Ve spolupráci s C&W začala hledat nové kanceláře a jako nejvhodnější nová lokalita byl vybrán právě Karlín. Důvodem bylo kromě již zmiňované široké nabídky moderních prostor, snadné dostupnosti do centra a bezproblémového parkování, také architektonické řešení Amazon Courtu, které firmu silně oslovilo. Expedia si pronajala 1800 čtverečních metrů a předpokládá růst i v následujících letech.

V případě personální společnosti Monster došlo k sestěhování ze dvou kancelářských budov v centru Prahy a na Flóře do jednoho objektu. Společnost si za účelem konsolidace pronajala téměř 5000 metrů čtverečních v Rivergardens. „Trvající zájem o Karlín potvrzují i firmy, které zde již sídlí – příkladem může být poradenská firma KPMG, která za naší asistence v prvním čtvrtletí letošního roku prodloužila svoji nájemní smlouvu ve Florenc Office Center na 11 tisíc čtverečních metrů,“ uzavírá Novak.