Carlos Slim podporuje konkurenta Instagramu

Carlos Slim

Carlos Slim Zdroj: Isifa

Mexický miliardář Carlos Slim si pravděpodobně myslí, že o aplikacích na sdílení fotografií ví něco, co Mark Zuckerberg ne. Slimova America Movil byla jedním z největších investorů v rámci nedávného kola financování společnosti Mobli, které firmě přineslo 60 milionů dolarů čerstvého kapitálu.

Mobli nabízí aplikaci pro chytré telefony s Androidem a iOS, která umožňuje fotografie a videa upravovat a dotvářet pomocí barevných filtrů a nadále je sdílet. Není tedy nepodobná aplikaci Instagram, kterou vlastní sociální síť Facebook.

Ido Sadeh, provozní ředitel Mobli, pro Bloomberg uvedl, že investice mexické telefonní společnosti byla signifikantní, ale odmítl dát bližší informace.

„Mobilní přístup značně obohacuje náš každodenní život a otevírá dveře naprosto novým možnostem uživatelům po celém světě,“ uvedl Slim v tiskovém prohlášení. „Tým v Mobli prokázal, že má mimořádné schopnosti pro tvorbu silných a inovativních aplikací,“ dodal.

Investuje také Leonardo DiCaprio

Další celebritou mezi investory do společnosti, která má sídlo v Tel Avivu a New Yorku, je Leonardo DiCaprio. DiCaprio se zúčastnil předchozího kola získávání kapitálu pro Mobli, které bylo založeno v roce 2011 a přineslo start-up 28 milionů dolarů. Slim by mohl aplikaci přinést k široké fanouškovské základně, kam DiCaprio nedosáhne.

Carlos Slim je druhým nejbohatším mužem světa a má hluboké byznysové vazby v celé Latinské Americe. Součástí dohody o financování je, že společnost America Movil poskytne Mobli strategickou pomoc při expanzi na jih od hranice Spojených států.

Instagramu roste počet uživatelé

Od loňského roku, kdy Facebook zaplatil za Instagram přibližně miliardu dolarů, vzrostl počet jeho uživatelů nad 150 milionů. To je ale stále méně, než je počet obyvatel Brazílie, která je největším trhem pro tyto aplikace. Potom následuje Mexiko a až pak Spojené státy a Izrael.

Latinská Amerika je plná rozvíjejících se trhů, kde se očekává masivní nárůst penetrace chytrými telefony.