Čas lásky v Ostravě. Za romantikou do oblak nebo do kádě?

Kam na 1. máje v Ostravě? Sedmička pro vás sestavila několik tipů, jak tento sváteční den strávit.

1. máj jako čas lásky opěvují básníci. V kalendáři je sice Svátek práce, ale většina lidí přijala tradici, že tento den mají prožít v lásce, aby od sebe odehnali nebezpečí uschnutí.
„Pro mne je 1. květen skutečně den lásky. Když vyjde počasí, jdeme někam ven, uděláme si piknik, radujeme se. Valentýna neuznávám,“ říká student Martin Procházka.
Sedmička připravila několik tipů, jak v Ostravě strávit hezké chvíle ve dvou nebo kde hledat nevšední zážitky.

Kouřící halda Ema

Zajímavou, drsně krásnou haldu Ema ve Slezské Ostravě by asi ocenil i nesmrtelný básník Karel Hynek Mácha. Napadlo to i skupinu ostravských intelektuálů, kteří si haldu oblíbili a vypravili se tam na symbolickou pouť v den dvoustého výročí Máchova narození. Na severní straně je hustý porost, jižní strana je skoro po celý rok holá a ani v zimě na ní neleží sníh. Naopak, zelený mech je na kopci uměle vytvořeném z hlušiny z černouhelných dolů i v zimě.
Halda stále pomalu prohořívá. Uvnitř dosahuje teploty až patnácti set stupňů Celsia. Vyvěrají z ní různé plyny. Vstup na haldu je povolený na vlastní nebezpečí. Stále více lidí ji považuje za kultovní místo, které je symbolem Ostravy.
„Chodíme tam s přítelem už několik let právě 1. května. Moc se mi tam líbí,“ říká pětadvacetiletá Renata Morawiecová. Oceňuje, že halda je téměř uprostřed města, vznikla z průmyslu a přitom je tam bujná příroda a pěkný výhled do okolí.
Dá se tam jít nejlépe ze zastávky trolejbusu či autobusu u zoologické zahrady v Michálkovicích, a to po žluté turistické značce, nebo třeba od hřbitova na Slezské.

Zahrada a zvířata

Také ostravská zoologická zahrada zve na první květnový den. „Plánujeme speciální program u opic, kterým chceme podpořit celosvětovou kampaň na ochranu lidoopů,“ říká mluvčí zahrady Šárka Kalousková.
Zdůrazňuje, že rozlehlá zahrada je atraktivní zvířaty a nyní i rozkvetlou přírodou. „V našem botanickém parku je mnoho krásných stezek, které mohou být útočištěm zamilovaných lidí hledajících klid a romantiku,“ dodává Kalousková. Vstupné pro dospělé je sto korun, pro děti, studenty a důchodce sedmdesát.

Industriální romance

Pro lidi, kteří netíhnou k přírodě a z kvetoucích stromů mají alergie, má Sedmička tip na industriální romantiku. Kolem železáren a jejich provozů je svérázná čtvrť Vítkovice, která připomíná Ocelové město Julese Verna.
Mezi továrními halami se prosmýká tramvaj, každá ulice končí potrubím, komínem nebo plotem oddělujícím obytnou část nebo silnici od průmyslových provozů. Monumentální vysoké pece střídá nemocnice. Základ Mírového náměstí tvoří budovy z neomítnutých červených cihel, které nechali postavit majitelé železáren na konci 19. století – radnice, kostel s věží bývalého vodojemu, hotel, tržnice, dělnické kolonie. Nejznámější je Štítová. Procházku mohou návštěvníci zakončit v Sadu Jožky Jabůrkové, ve kterém je o víkendech a svátcích živěji než na ulicích kolem náměstí. Tam je nejvíce heren a hospod. Ke koloritu patří umazaní muži nebo děti s vozíkem se šrotem – takzvaní šroťáci.

Romantické výhledy

Není špatné podívat se v tento krásný den na starosti, budoucnost i na Ostravu z nadhledu. Ve městě je několik výhledových míst. Nejznámější je vyhlídková věž Nové radnice. „Při pohledu shora jako by všechny problémy zmizely. Zamilovaní si tady často při pohledu dolů tisknou ruce,“ říká pracovnice Ostravského informačního servisu Ivana Dubská.
Méně známá je rozhledna na vrcholu Landek v Petřkovicích nad soutokem řek Ostravice a Odry. Je z ní pěkný výhled na Ostravu, za jasného počasí je vidět hřeben hor až po Těšínské Beskydy. Rozhledna je součástí landecké naučné stezky, která vede z tamního Hornického muzea. „Ještě jsme tam nikdy nebyli, takže jsme se rozhodli s přítelem, že si tam dáme první jarní pusu,“ svěřuje své plány třiatřicetiletá Natálie Běláková.
Zájemci si mohou zaplatit ještě větší nadhled – vyhlídkový let. Letiště Mošnov nabízí několik typů vyhlídkových letů. Mezi nimi je i Romantický let pro zamilované, který stojí necelých šest tisíc korun. „Přinesete své drahé modré z nebe. A během tohoto půlhodinového letu podáváme i šampaňské,“ říká Vojtěch Novotný, který lety připravuje.

K Eiffelovce

A co romantický výlet do Paříže? Dát si pusu na slavné věži! Každý na to nemá. Ostrava nabízí na výstavišti Černá louka variantu pro chudé. V tamním Miniuni je miniatura tři sta metrů vysoké železné věže.
„Eiffelova věž, u které si můžete dát prvomájovou pusu, má u nás třináct metrů. Podobně zmenšený je také londýnský Big Ben nebo šikmá věž v Pise,“ líčí správce Miniuni Matěj Cupal. Městečko křižují železniční tratě se zahradními minivláčky a mininástupištěm Ostrava – Střed. „Takže si u nás můžete i zacestovat,“ láká Cupal.

S pivem v kádi

Ostravský zámek Zábřeh nabízí specialitu pro páry – pivní koupel nazvanou Chmelové opojení pro dva. Káď s pivem je připravená v zrekonstruovaném středověkém sklepení.
„Blahodárné účinky pivní koupele, relaxační hudba, světlo svíček a absolutní soukromí vás uvolní, zvláště když k tomu budete popíjet naše zámecké pivo,“ říká recepční Žaneta Paholíková. Dodává, že novinkou jsou také vinné lázně s řadou vinných procedur a popíjením vína.

Dvoukolka a piknik

Řada lidí spěchá každý volný den do přírody. Segwaypark v Mostech u Jablunkova nabízí něco speciálního. Projížďku na dvoukolovém elektrickém vozítku, které samo udržuje rovnováhu. Podle provozovatelů se hodí téměř do každého terénu a jeho ovládání zvládne každý. „Pokud využijete nabídku jízdy v našem parku, dostanete navíc piknikový koš plný dobrůtek,“ říká instruktor Segwayparku Josef Kohut.