Častá změna zaměstnání není jen nemoc mileniálů, ti jsou ale trendu nakloněni nejvíc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Frustrace a nuda. To jsou hlavní příčiny takzvaného job-hoppingu, tedy častého střídání zaměstnání. Personalisté musí v současné době hledat nejen pracovníky dostatečně kompetentní, ale také zaměstnance, kteří ve firmě vydrží delší dobu. Normy toho, co lze považovat za přijatelné, se posouvají směrem k flexibilitě.

Job-hopping se stává fenoménem zejména mezi takzvanými mileniály, kteří se narodili po roce 1982 a maturovali po začátku nového milénia. Z výzkumu britského inzertního portálu CV-Library vyplývá, že k časté změně zaměstnání má pozitivní přístup. 65 procent pracovníků v nejmladší kategorii 18-24 let považuje za ideální změnu práce po necelém roce.

Vysoký počet různých zaměstnání si ale vyzkoušeli například i příslušníci generace „baby boomers“, kteří se narodili mezi lety 1957 a 1964. Podle průzkumu amerického ministerstva práce změnili od svých 18 do 48 let zaměstnání v průměru téměř dvanáctkrát, více než čtvrtina z nich si vyzkoušela 15 a více zaměstnavatelů. 

Podle průzkumu CV-Library si 74 procent pracovníků myslí, že se job-hopping stal v posledních letech společensky přijatelnější, mezi osmnáctiletými je toho názoru devět z deseti dotázaných. Téměř polovina respondentů by pak klidně měnila zaměstnání po necelém roce. Výzkumná společnost Robert Half zase zjistila, že 67 procent dotázaných vysokoškoláků považují za ideální změnu pracovní pozice vždy po několika letech.

„Job-hopping je na vzestupu především díky dobré ekonomické situaci, zaměstnance totiž neděsí, že by si pak novou práci už nemuseli najít. Dokud je na trhu práce nedostatek talentů, budou mít pracovníci stále spoustu příležitostí. Až bude ale více talentů než práce, budou mít výhodu ti loajálnější,“ myslí si ředitel společnosti Robert Half Brett Good. Doporučuje o job-hoppingu přemýšlet jako o aspirinu. Když si ho prý dáte málo, pomůže vám. Větší množství může ale způsobit vážné komplikace.