Cena paliva? Levněji na Nymbursku, dráž v Kutné Hoře

Sedmička porovnávala na všech jedenačtyřiceti čerpacích stanicích v regionu ceny benzínu a nafty.

Minulý čtvrtek redaktoři Sedmičky navštívili benzínky v Polabí a zjistili, že nejvyšší průměrná cena paliva byla v Kutné Hoře - nafta za 26,20 korun a benzin Natural 95 za 28,30 korun.

Naopak jedničkou v nejnižších cenách se stalo Nymbursko. Litr nafty zde šlo pořídit v průměru za 24,70 korun a benzin za 26,60 korun.

Někde klid, jinde rušno

Na čerpací stanici OMV, poslední na pražské výpadovce z Kolína, panuje klid. Uběhla čtvrthodina a benzin si zde koupil jen jeden řidič. Pouhých padesát metrů před OMV je benzinka ZEROGAS.

Benzin mají levnější o 1,30 Kč. Tam panoval čilý ruch a za patnáct minut zde u jediného stojanu odbavili jedenáct automobilů.

„Je to tady zřejmě nejlevnější z celého Kolína. V zimě se mi sice jednou ucpala tryska ve škodovce, ale jezdím sem dál,” říká Zdeněk Rychtařík z Kolína.

Sedmička objevila na východním okraji Kolína pod cizokrajným názvem JS Europe Line ještě levnější čerpadlo. Nízká cena je ale vyvážená umakartovým pultem pokladny a špínou na dvoře.

Zvláštnosti trhu

Kolín s bezprostředním okolím má sedmnáct čerpacích stanic. „Jenže když se podívám na OMV, Agip, Benzinu a Shlell tak mají úplně stejné ceny. Nikdo mi nevymluví, že nejde o tichý kartel,“ říká Petr Šťastný z Kolína.

Na Poděbradsku je jedenáct benzínových čerpadel. „Když tady končila dálnice, tak to byl dobrý byznys, ale teď je nás tady moc,“ říká Marwan Farid z Matimexu. „Nemůžu jít pod nákupní cenu a padesátník zákazníky už nepřitáhne,” tvrdí Farid.

Suverénně nejlevnější v regionu je Tank ONO v Kolajích. „Máme naftu z Čepra, co vozí tady všude okolo. A že jsme nejlevnější? To je politika majitele,“ vysvětluje zaměstnanec benzinky Petr Filippi.

Nymburk s okolím má osm benzinek. Majitel jedné z nich Jaroslav Bahník říká, že kdyby do Nymburka přišla Tank ONO, tak to můžou všichni zabalit.

„Netvrdím, že mají špatný benzin, ale nikdo jim nemůže konkurovat s cenou. Jsem kousek nad nákupní cenou jen díky provozu servisu a myčky. Ovšem jít třeba tři koruny pod nákup? To je zvláštní,“ řekl Bahník.

V Kutné Hoře je pouze pět čerpacích stanic a z toho jedna prodává jen na naftu.

„Co mi paměť sahá, nikdo neprojevil zájem o další výstavbu benzinky. Korunový rozdíl na ceně benzínu by byl pro mně zajímavý pouze tehdy, pokud tu slevu cestou tam a zpět k čerpačce neprojedu,“ říká starosta města Ivo Šalátek.

Otazníky zůstávají

V bývalých zemědělských družstvech a autodopravách se objevují levnější čerpací stanice. Kartou řidič nezaplatí, na záchod si nedojde, ale benzin je levnější.

„Být superlevní, je podezřelé. Vím o tom, co se děje, ale nebudu to komentovat,“ říká tajemně František Veselý z firmy DIOS. To obsluha čerpačky ČSAP z Poděbrad to vidí jinak.

„Žádný šéf, který má s autobusovou dopravou i čerpací stanici, nebude do nafty dávat nějaký sajrajt. Vždyť by si zadřel motory,” řekl čerpadlář.

Jak si tedy vybírat čerpací stanici? Těžká rada. Kolínský učitel autoškoly o tom říká. „Jdu tam, ke komu mám důvěru,” dodal Landa.