Central Group chce vložit půl miliardy do projektů menších developerů

Developerská společnost Central Group chce investovat půl miliardy korun do desítek rezidenčních projektů, které kvůli problémům pozastavili jiní developeři. Nabízí jim finance a poradenství v rámci založených společných podniků. „Menším projektům se většinou sami nevěnujeme, protože je to pro nás s ohledem na naše zaměření a režii finančně ne příliš vhodné,“ řekl majitel společnosti Dušan Kunovský.

Financování menším developerů poskytuje Central Group pro projekty do 70 bytů s finančním objemem realizace do 150 milionů Kč na objekt. „Naše volné kapitálové zdroje jsme se rozhodli rozdělit z větší části na další akvizice pozemků pro naše vlastní střední a větší bytové projekty a z menší části na spolupráci s menšími developery,“ dodává Kunovský.

Pokud developer vlastní pozemek v Praze s vydaným územním rozhodnutím nebo stavebním povolením, nemusí mít žádné vlastní finanční zdroje ani nemusí dokládat předprodeje. Poskytnuté finanční prostředky musí developer vrátit do dvou let od zahájení čerpání financování. „V případě vážných problémů developera přebírá Central Group plně dokončení projektu, čímž se případné problémy jakkoli nedotknou klientů ani kvality stavby,“ tvrdí firma.

Společný podnik poskytuje kromě financování také poradenství a supervizi, zejména stavební dozor zajišťující odpovídající kvalitu realizace. Zároveň však má developer plnou volnost v marketingu a prodeji bytů ve svém projektu, čímž může ovlivňovat rychlost prodejů a také úroveň svého zisku.

Spolupráce s jinými developery má pomoci využít volné prostředky i zaměstnance. „Hledáme diverzifikaci rizik pro firmu, mohli bychom takto zachytit centrum Prahy, bohatší klientelu a luxusní segment,“ podotkl Kunovský. S konkrétními zájemci zatím nejedná, do konce roku ale chce čtyři až pět podobných projektů nastartovat. Central Group od roku 1994 prodala přes devět tisíc nových bytů. V červnu 2008 prodal Kunovský desetiprocentní podíl švýcarské firmě, která za něj měla zaplatit miliardu korun. Minulý měsíc oznámil, že podíl získal zpět a zároveň začal připravovat holdingovou strukturu se sídlem na Kypru.