Centrum Paříže se vylidňuje, starosta viní Airbnb

Paříž

Paříž Zdroj: Jana Benesovska

Paříž
Paříž
Paříž
Paříž
Paříž
11
Fotogalerie

Počet lidí žijících v centru Paříže v posledních letech klesal výrazněji než v jiných částech metropole. Obvod, v jehož srdci leží mimo jiné Louvre, přišel v letech 2009 až 2014 o pět procent obyvatel. Podobná situace se objevila také ve druhém, čtvrtéma a osmém obvodě. Starosta centra Paříže tvrdí, že za to může Airbnb. 

Francouzská metropole se v posledních letech vylidňuje. Zdaleka největší problém s odlivem obyvatelstva ale mají v centru města. Jak tvrdí starosta prvního obvodu Jean-François Legaret, důvodem vylidňování je nejen nižší porodnost, ale hlavně nárůst "rekreačních domů", zejména těch, které se pronajímají turistům. Legaret pro deník Le Parisien přímo uvedl, že služba Airbnb je "kafastrofou pro centrální Paříž". 

Francouzský statistický úřad do jisté míry starostova slova potvrzuje. "Airbnb je skutečně pravděpodobně jednou z příčin, protože nepřímo snížil počet dostupných bytů v centru města," potvrdil mluvčí úřadu Olivier Leon. Řada bytů se stala apartmány pro uživatele Airbnb.

Na druhou stranu stav obyvatel žijících v centru ovlivňuje také vyšší úmrtnost v posledních letech a rostoucí životní náklady, které zejména mladé lidi nutí ke stěhování do jiných částí města. 

Mluvčí Airbnb však namítl, že pařížští hostitelé jsou zpravidla rezidenti, kteří sdílí svůj vlastní byt 25 nocí ročně. Navíc dodal, že třeba v roce 2015 největší počet klientů bydlel v 11. a 18. obvodě, v obou případech mimo centrum města.

Paříž má s Airbnb dlouhodobé problémy. Úřady zůstávají opatrné a snaží se Airbnb regulovat. V lednu 2016 například zkontrolovaly byty v prvním a šestém obvodě, aby zjistily, kolik majitelů pronajímá své domovy více než 120 dnů v roce. Překročením limitu majitel riskuje pokutu 25 tisíc euro. Francouzská metropole je pro Airbnb druhým největším trhem (hned po New Yorku), což je pravděpodobně důvod, proč firma na podobné omezení přistoupila.

Jak uzavírá qz.com, je těžké říct, jak velký podíl má Airbnb na klesající počet obyvatel v Paříži (o více než 13 tisíc lidí v letech 2009 až 2014). Ale ochota místních úředníků ukázat prstem přímo na Airbnb naznačuje, že jejich trpělivost s americkou firmou je možná u konce, tvrdí web.