Černá díra Sagittarius A v akci: V roce 2013 uvidíme jedinečný vesmírný úkaz

Čarná díra uprostřed naší galaxie

Čarná díra uprostřed naší galaxie

Vědci objevili ve středu naší galaxie jedinečný úkaz. Centrální masivní černá díra (která je součástí téměř každé galaxie) totiž postupně přitahuje obrovské plynné mračno, které brzy pohltí. Jde o vůbec první příležitost, kdy astronomové uvidí, jak černá díra takové mračno vtahuje do sebe. Informace se objevila na serveru BBC.

Podle astronomů z Evropské jižní observatoře má mrak navzdory své velikosti celkovou hmotnost jen zhruba třikrát větší, než je naše Země.

Zaznamenali jeho zploštělou oválnou dráhu a odhadují, že rychlost mraku se za posledních 7 let zdvojnásobila na 2350 kilometrů za sekundu. Do 40 bilionů kilometrů vzdálené černé díry měl by doletět půlce roku 2013.

Postup oblaku směrem k černé dířePostup oblaku směrem k černé dířeRychlost, kterou se oblak pohybuje směrek k černé díře se postupem času zvyšuje

Od Země se tato černá díra pojmenovaná Sagittarius A nachází ve vzdálenosti zhruba 27 tisíc světelných let. Její hmotnost je pak asi čtyřmilionkrát větší, než hmotnost našeho Slunce. Obrovská čísla, že?

Jak již název napovídá, černá díra je objekt natolik hmotný, že jeho gravitační pole je v jisté oblasti časoprostoru natolik silné, že žádný objekt včetně světla nemůže tuto oblast opustit. Mimo její aktuální dosah se pak nachází spoustu pohybující se a vířící hmoty.

Akreční disk, černá díraAkreční disk, černá díraAkreční disk

Osud mraku je zpečetěn v tu chvíli, kdy se dostane za kritickou hranici poblíž černé díry. Protože není natolik hmotný, jako třeba hvězda, nemůže (laicky řečeno) držet pohromadě svou vlastní gravitací. Oblak se začne působením černé díry prodlužovat a jeho části postupně mizí v nenávratnu.

Vědci odhadují, že zhruba polovinu mraku díra pohltí. Zbytek pak vymrští zpět do prostoru.

Na závěr je ale nutno poznamenat, že celá událost se už vlastně stala. Pouze my jí díky dlouhé cestě světla vesmírem uvidíme až nyní. Ve skutečnosti, když černá díra mrak pohltila, nacházelo se lidstvo v době mladého paleolitu - v době kdy vznikla Věstonická venuše.