Česko má z Unie nejvíc domácností s mobilem

mobilní telefon, telefonování, telekomunikace

mobilní telefon, telefonování, telekomunikace

Česko je v čele EU v jednom parametru – přístup k alespoň jednomu mobilnímu telefonu má v zemi asi 96 procent domácností. Společně s Dánskem, Švédskem, Nizozemskem a Finskem je to nejvíc z celé Evropské unie. Data přinesl průzkum Eurobarometr.

Naopak i úbytek pevných linek v Česku v posledních letech způsobil, že jsou rozšířené nejméně z celého bloku. Spojení se světem přes pevnou linku, aniž by přitom měly i mobilní telefon, má v Česku jen jedno procento domácností, což je nejméně v Evropské unii. Ta vykazuje průměr 9 procent.

Častější jsou případy rodin, které mají mobilní i pevný telefon; těch je v Česku 15 procent, což je rovněž nejnižší číslo z celé „sedmadvacítky“. Průměr v EU je i v tomto ohledu více než čtyřikrát větší.

Přibylo mobilů na úkor pevných linek

Naopak jasně nejvíc z celé Unie je v Česku domácností, kde najdete aspoň jeden mobil, ale nikoli už klasický telefon. Je jich 81 procent. Třeba Švédsko v tomto ohledu představuje zcela „jiný mrav“, který reprezentuje řádově odlišné číslo – 2 procenta. Průměr EU je pak 27 procent domácností, které mají k dispozici jen mobil namísto „pevné“.

Rozsáhlá studie také ukázala, že čtyři z deseti evropských domácností si pořizují od jednoho poskytovatele „balíčky“ služeb, které zahrnují internet, telefon a televizi. Průzkum ale odhalil, že každý čtvrtý Evropan si myslí, že rychlost stahování či nahrávání přes jejich připojení k internetu neodpovídá tomu, na čem se se svým poskytovatelem služby dohodli. Eurokomisařka Neelie Kroesová upozornila, že spotřebitelé tím důrazně a jasně říkají, že jsou znepokojeni, protože nedostávají internetové služby v takové rychlosti a kvalitě, jaká jim byla slíbena.

Kroesová současně vyzvala úřady zemí, aby zajistily, že operátoři budou dodržovat všechny dohodnuté podmínky. A pokud tomu tak nebude, měla by přijít na řadu další opatření v podobě závaznějších pokynů nebo dokonce právních předpisů.